Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο ύπνος βοηθά να αναδιοργανώσουμε τη μνήμη μας και να εμπεδώσουμε τη νεοαποκτηθείσα γνώση. Χάρη όμως σε μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα από τα μαθήματα ή την εργασία μπορεί να μας βοηθήσει εξίσου αποτελεσματικά να συγκρατήσουμε τη νέα πληροφορία.

Στη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuron», οι ερευνητές συνέκριναν με τη χρήση λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου fMRI , την απεικόνιση του ιππόκαμπου και περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου –που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη- σε δύο διαφορετικές φάσεις. Στην πρώτη φάση οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα ασκούνταν σε ένα έργο μνήμης και στη δεύτερη ξεκουράζονταν και μπορούσαν να σκεφτούν ό,τι ήθελαν, με μοναδικό περιορισμό να μην τους πάρει ο ύπνος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα δεν διέφερε στη φάση της μάθησης και στη φάση της ξεκούρασης. Μάλιστα όσο ισχυρότερη ήταν η σύνδεση μάθησης και ξεκούρασης τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες που είχαν οι συμμετέχοντες να ανακαλέσουν αργότερα τη νέα γνώση.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της μέρας συγκρατεί τις πληροφορίες που δέχεται στη βραχύχρονη μνήμη (στον ιππόκαμπο) και το βράδυ στον ύπνο προχωρά σε ένα «ξεκαθάρισμα», μεταβιβάζοντας τις πληροφορίες που αξιολογεί ως σημαντικές στη μακρόχρονη μνήμη (στο νεοφλοιό). Βάσει της νέας έρευνας, φαίνεται ότι η μνήμη μπορεί να τονώνεται και ενόσω ο άνθρωπος είναι ξύπνιος αρκεί να ξεκουράζεται περιστασιακά.

Όπως μάλιστα σχολίασε η δρ. Λίλα Νταβάτσι, που συμμετείχε στην έρευνα, τα αποτελέσματα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το διάλειμμα για ξεκούραση είναι σημαντικό τόσο για τη μνήμη όσο και για τις υπόλοιπες γνωσιακές λειτουργίες (προσοχή, μάθηση κλπ.). Η πληροφορία αυτή, τονίζει, θα πρέπει να αξιολογηθεί ειδικά στους χώρους εργασίας όπου συνηθίζεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς να… σηκώνουν κεφάλι.

Διαβάστε ακόμα:
Μην ξεχνάς (με) τον καφέ σου!
http://www.vita.gr/html/ent/634/ent.9634.asp

Τα ναι και τα όχι της γερής µνήµης
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.8399.asp

Όταν χάνεται η μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.6371.asp