Επανάσταση στην Αναγεννητική Ιατρική φέρνουν Αμερικανοί επιστήμονες που δημιούργησαν εγκεφαλικά από δερματικά κύτταρα!

Οι ειδικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν νευρώνες απευθείας από δερματικά κύτταρα, προσπερνώντας το στάδιο των βλαστικών κυττάρων.

Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία, σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναπλαστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, δρ. Ίρβινγκ Βάισμαν, θα μπορούσε να οδηγήσει στη γρήγορη θεραπεία ανίατων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον ή η νόσος Αλτσχάιμερ, μέσω θεραπειών που θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στην κατάσταση του κάθε ασθενούς.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα μπροστά», τόνισε ο ειδικός.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα ευρήματα προέκυψαν από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές τονίζουν ότι η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είναι άμεσα εφαρμόσιμο και στον άνθρωπο.

Ακόμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης και καθηγητή Παθολογίας κ. Μάριους Βέρνινγκ, η σύντομη αυτή τεχνική επαναπρογραμματισμού ενηλίκων δερματικών κυττάρων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τη δημιουργία άλλων κυττάρων, πέραν των εγκεφαλικών, προσφέροντας έτσι λύση για πλήθος άλλες σοβαρές νόσους, όπως π.χ. ο διαβήτης και ο καρκίνος.

«Μετατρέψαμε απευθείας έναν τύπο ενηλίκου κυττάρου σε έναν τελείως διαφορετικό τύπο κυττάρου», υπογραμμίζει ο κ. Βέρνινγκ.

«Φτιάξαμε πλήρως λειτουργικούς νευρώνες. Μπορούν να κάνουν ό,τι ακριβώς κάνουν οι νευρώνες του εγκεφάλου», εξηγεί ο ειδικός.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας είδαν στο εργαστήριο τα νέα νευρικά κύτταρα να εκπέμπουν σήματα και να δημιουργούν συνάψεις με άλλα νευρικά κύτταρα, με αποδοτικότητα που άγγιζε το 20%.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Nature», οι ειδικοί ξεκίνησαν τα πειράματά τους επιλέγοντας 19 διαφορετικά γονίδια τα οποία σχετίζονται με τον γενετικό επαναπρογραμματισμό ή την ανάπτυξη των νευρώνων και τη λειτουργία τους.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν έναν ιό για να εισαγάγουν τα γονίδια αυτά στα εμβρυϊκά δερματικά κύτταρα ποντικιού.

Μετά από την πάροδο 32 ημερών, ανακάλυψαν ότι κάποια πρώην δερματικά κύτταρα είχαν πάρει τη μορφή νευρικών κυττάρων και παρήγαγαν νευρικές πρωτεΐνες.

Στο επόμενο στάδιο των πειραμάτων, οι ερευνητές περιόρισαν τα αρχικά 19 γονίδια σε τρία, τα οποία δοκιμάστηκαν σε δερματικά κύτταρα που προέρχονταν από την ουρά ενήλικων ποντικιών.

Περίπου το 20% των πρώην δερματικών κυττάρων μετατράπηκαν επιτυχώς σε νευρικά κύτταρα σε λιγότερο από μία εβδομάδα!

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Αποκατάσταση εγκεφαλικών με βλαστικά
http://www.vita.gr/html/ent/688/ent.8688.asp

Ασφαλέστερα βλαστικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.9279.asp