Υπερβολικά απλά και χωρίς φίρμα πακέτα τσιγάρων, απαγόρευση του καπνίσματος στα σπίτια, στους δρόμους και στα αυτοκίνητα, είναι μερικά από τα αυστηρά μέτρα που μελετά η βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αντικαπνιστικής πολιτικής της, με στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 50%.

Στην παρούσα φάση, οι καπνιστές στη Βρετανία αγγίζουν το 21% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας κ. Μπέρνχαμ, θα πρέπει να μειωθεί στο 10% μέχρι το 2020.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στα νέα μέτρα συγκαταλέγονται παρεμβατικές πολιτικές που στοχεύουν στη διακοπή του καπνίσματος ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους, όπως π.χ. σπίτια και αυτοκίνητα, σε περίπτωση που οι καπνιστές έχουν παιδιά.

Επιπλέον, οι βουλευτές μελετούν τώρα την κατάργηση των αυτόματων μηχανημάτων πώλησης τσιγάρων, καθώς, όπως επισημαίνουν, προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε ανηλίκους.

Η υπάρχουσα απαγόρευση στους εργασιακούς χώρους και τους κλειστούς δημόσιους χώρους θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. πεζόδρομους ή εισόδους κτιρίων, που μέχρι τώρα αποτελούσαν «καταφύγιο» των κατατρεγμένων καπνιστών.

Παρά το γεγονός ότι για την ώρα δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση, ο κ. Μπέρνχαμ δηλώνει ότι ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος την επιβολή τής υπερβολικά απλής συσκευασίας των τσιγάρων.

«Είναι κάτι που μελετάμε επισταμένως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αποβλέποντας σε προϊόντα με λιγότερο θελκτική εμφάνιση, ιδιαίτερα στα μάτια των ανήλικων.

Εάν το μέτρο που αφορά στη συσκευασία λάβει τελικά έγκριση, τότε οι καπνοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν λογότυπα, χρώματα ή γραφικά στα πακέτα των τσιγάρων. Αντίθετα, οι συσκευασίες θα φέρουν την ονομασία του προϊόντος σε κοινή γραμματοσειρά.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό ίσως οι Βρετανοί καταφέρουν να αποσυνδέσουν το «γκλάμορους» στοιχείο από τα τσιγάρα. Αναλυτές, από την άλλη, πιστεύουν ότι η νέα αντικαπνιστική καμπάνια μπορεί να οδηγήσει στη συρρίκνωση των εσόδων των καπνοβιομηχανιών.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Συνέντευξη – Πάτρικ Ρέινολντς: Aντικαπνιστική Εκστρατεία Ψυχολογία
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.9436.asp

Υποκατάστατα νικοτίνης: Γιατί το κοµπολόι δεν είναι αρκετό
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.7251.asp