Προστασία από νεφρικές βλάβες που οφείλονται σε τραυματισμούς προσφέρει η παρακεταμόλη, αναφέρει νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί, η παρακεταμόλη θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική και εύκολη λύση στην πρόληψη της νεφρικής ανεπάρκειας λόγω τραυματισμών όπως αυτούς που έχουν υποστεί θύματα σεισμών ή τροχαίων.

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιπυρετικό και παυσίπονο, ανακουφίζοντας από πόνους και πονοκεφάλους.

Η νεφρική ανεπάρκεια, όπως εξηγούν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», μπορεί να προκληθεί έπειτα από σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς κατά τους οποίους ο οργανισμός προσπαθεί να διασπάσει το νεκρό ιστό και στη στη συνέχεια να τον «επεξεργαστεί» μέσω των νεφρών.

Οι χημικές ουσίες όμως που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία αυτή προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στους νεφρούς, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί σε ποντίκια, είδαν ότι η ανταπόκριση του οργανισμού των ζώων στη χορήγηση της παρακεταμόλης, τόσο πριν όσο και μετά τον τραυματισμό τους, ήταν άμεση. Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία περιόριζε σημαντικά και τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης.

«Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή της παρακεταμόλης», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ολιβιέ Μπουτό.

Οι ερευνητές τώρα δοκιμάζουν την πιθανή χρήση του φαρμάκου και σε ασθενείς που πάσχουν από μια μορφή εγκεφαλικής αιμορραγίας που ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία, κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εγκεφαλονωτιαίου υγρού διασπώνται απελευθερώνοντας αιμογλοβίνη – μια επίσης καταστροφική για τα νεφρά πρωτεΐνη.

Διαβάστε ακόμα:
Νεφρά: Καθαρίστε τα… φίλτρα σας
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.8621.asp

Πόσο καλά προστατεύετε τα νεφρά σας;
http://www.vita.gr/html/ent/357/ent.1357.asp

Η παρακεταμόλη προκαλεί άσθμα;
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.10385.asp