Το γονίδιο που καθορίζει πόσο θα ζήσουμε, εντόπισαν βρετανοί και ολλανδοί επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Kings College του Λονδίνου, σε συνεργασία με ολλανδούς ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν, ανακάλυψαν τη γονιδιακή παραλλαγή που ευθύνεται για το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι γερνούν πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλους που φαίνονται πολύ νεότεροι για την ηλικία τους.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Genetics», κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ που θα πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία και θα υποδεικνύει το ρυθμό γήρανσης κάθε ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 500.000 γενετικές παραλλαγές του ανθρώπινου γονιδιώματος, ξεχωρίζοντας εκείνες που σχετίζονται με τη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Κατάφεραν να εντοπίσουν, λοιπόν, μια σειρά παραλλαγών που βρίσκονταν κοντά στο γονίδιο TERC, οι οποίες έδειχναν να «χαρίζουν» περίπου 3-4 επιπλέον χρόνια ζωής σε όσους τις είχαν.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα κύτταρα στον οργανισμό αντικαθιστώνται διαρκώς από νέα, προτού πεθάνουν. Ωστόσο, καμία αντικατάσταση δεν είναι τέλεια, με αποτέλεσμα τα σφάλματα να συσσωρεύονται κάνοντας τον οργανισμό να γερνά.

Μια μορφή βλάβης συμβαίνει στα τελομερή – τις άκρες των χρωμοσωμάτων που αποτρέπουν τη φθορά των κυττάρων. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το μήκος των τελομερών περιορίζεται τόσο πολύ ώστε η αναδόμησή τους να μην είναι πλέον εφικτή, με αποτέλεσμα το κύτταρο να πεθαίνει.

Η νέα παραλλαγή του γονιδίου TERC που εντόπισαν οι επιστήμονες, πέρα από το μήκος των τελομερών κατά τη γέννηση κάποιου, προσδιορίζει και πόσο γρήγορα αυτά αναμένεται να χάσουν το πολύτιμο για τη νεότητα μήκος τους.

«Κάτι τέτοιο μας βοηθά για πρώτη φορά να καταλάβουμε καλύτερα τη διαδικασία της γήρανσης», αναφέρει ο καθηγητής Νίλες Σαμανί από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

«Όταν καταλάβουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία πλήρως, τότε ενδεχομένως να φτάσουμε σε σημείο να μπορούμε να την επηρεάζουμε», εξηγεί ο καθηγητής.

«Όπως είδαμε στη μελέτη, τα άτομα που είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή διέθεταν πιο κοντά τελομερή, δηλαδή ήταν βιολογικά γηραιότεροι», τονίζει.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Αντιγήρανση: Μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο;
http://www.vita.gr/html/ent/626/ent.10626.asp

S6K1, το γονίδιο της μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.10144.asp

Τα γονίδια της μακροζωίας!
http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.10387.asp