Αρκετά αυξημένες είναι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μετά την ηλικία των 40 ετών, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες επαναπαύονται μετά από κάποια ηλικία και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα αντισύλληψης.

Σύμφωνα με τη βρετανική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού (FPA), το μήνυμα περί υπογονιμότητας έχει περάσει τόσο έντονα στις γυναίκες, ώστε από ορισμένη ηλικία και μετά, βασιζόμενες στις μηδαμινές πιθανότητες εγκυμοσύνης, δεν τηρούν τα μέτρα αντισύλληψης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων στα 35, στα 40 ή ακόμη και στα 50, εκτοξεύοντας έτσι το ποσοστό αμβλώσεων σε γυναίκες 40-44 ετών σε Βρετανία και Ουαλία στα ίδια επίπεδα με εκείνο των κοριτσιών κάτω των 16 ετών!

Το 2008 και οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες παρουσίασαν ρυθμούς αμβλώσεων που άγγιζαν τις 4 ανά 1.000 γυναίκες.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας στην άμβλωση είναι το γεγονός ότι εξαρχής δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες, ακριβώς λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Η νέα, λοιπόν, καμπάνια της FPA υπενθυμίζει στις γυναίκες ηλικίας 35 και άνω να μην ξεχνούν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και να συνεχίζουν την αντισύλληψη ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση!

Διαβάστε ακόμα:
Αμείλικτος ο χρόνος για τη γυναικεία γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/860/ent.10860.asp

Βρέθηκαν τα γονίδια του γυναικείου «χρόνου»!
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.9181.asp

Σε «έξαψη» οι έρευνες για την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.9215.asp