Ένα αμινοξύ που λέγεται ισολευκίνη, ίσως να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιαπωνέζοι ερευνητές έβαλαν ποντίκια να ακολουθήσουν δίαιτα υψηλών λιπαρών (το 45 % των ημερήσιων θερμίδων που λάμβαναν αντιστοιχούσε σε λίπος) για έξι εβδομάδες. Ύστερα από τις δύο πρώτες εβδομάδες χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη οι ειδικοί χορηγούσαν ισολευκίνη την οποία έβαζαν στο νερό των ποντικών, ενώ στην άλλη χορηγούσαν ένα αδρανές συστατικό.

Παρόλο που και οι δύο ομάδες ποντικών έπαιρναν τις ίδιες θερμίδες, η ομάδα που λάμβανε ισολευκίνη, πήρε λιγότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα που λάβανε το αδρανές συστατικό, έπειτα από 28 ημέρες. Η πρώτη ομάδα μάλιστα εμφάνισε χαμηλότερα επίπεδα ισνουλίνης στο αίμα, ενώ δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και λιπαρών οξέων μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ισολευκίνη ενίσχυε την επίδραση της ινσουλίνης στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Επίσης μείωνε τα αποθέματα λίπους στον οργανισμό και αύξανε το μεταβολισμό τους.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας αναμφισβήτητα προκύπτει ότι η ισολευκίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της παχυσαρκίας, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στην απόφαση να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσουν αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα:
Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp

Το γονίδιο που μας παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/295/ent.8295.asp

Η άσκηση υπερνικά το γονίδιο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.7308.asp