Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια εκτιμούν ότι τα παιδιά που γεννιούνται ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση δεν έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην υγεία τους από εκείνα που συλλαμβάνονται φυσιολογικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το πρώτο παιδί του «σωλήνα» το 1978 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από τρία εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί μέσω υποβοηθούμενων μεθόδων.

Αν και στην πλειονότητά τους τα μωρά αυτά είναι υγιή και φυσιολογικά, έχουν ωστόσο υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν γενετικές ανωμαλίες, να γεννηθούν λιποβαρή ή να αναπτύξουν στη μετέπειτα ζωή τους παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.

Στη νέα μελέτη με επικεφαλής τον δρ. Κάρμεν Σαπιέντζα, οι ειδικοί εξέτασαν την επιρροή των περιβαλλοντικών παραγόντων στα γονίδια, συγκρίνοντας έναν τύπο χρωμοσωμικών μεταλλάξεων, που ονομάζεται «μεθυλίωση του DNA», μεταξύ παιδιών που είχαν συλληφθεί με τον παραδοσιακό τρόπο και παιδιών που είχαν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Ανακαλύψαμε ότι το 5-10% των συγκεκριμένων χρωμοσωμικών μεταλλάξεων ήταν διαφορετικό σε παιδιά που είχαν γεννηθεί μέσω υποβοηθούμενων μεθόδων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει αν αυτό συμβαίνει λόγω των αναπαραγωγικών τεχνικών ή άλλων παραγόντων που συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας των γονιών», αναφέρει ο δρ. Σαπιέντζα.

«Είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη των παιδιών αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα για να συμπεράνουμε με ασφάλεια αν παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας ή διαβήτη», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

«Αξίζει» για εσάς η εξωσωματική;
http://www.vita.gr/html/ent/506/ent.9506.asp

Νέο τεστ για επιτυχείς εξωσωματικές
http://www.vita.gr/html/ent/950/ent.9950.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp