Ένα επίθεμα νιτρογλυκερίνης, για την «ανατίναξη» καρκινικών όγκων του προστάτη, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στην ιατρική επιθεώρηση «Urology», μια μικροσκοπική ποσότητα της χημικής ουσίας, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκρηκτικών υλών, έδειξε να είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση καρκινικών όγκων.

Σε εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι μία μικρή δόση νιτρογλυκερίνης στο αίμα μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων του οξειδίου του νατρίου στο αίμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 άνδρες οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στη νόσο και είχαν υποβληθεί είτε σε ακτινοθεραπεία είτε σε προστατεκτομή. Για δύο χρόνια και επί 24ώρου βάσεως οι συμμετέχοντες έφεραν στο χέρι ή στην κοιλιακή χώρα το «εκρηκτικό» επίθεμα, το οποίο ανανέωναν κάθε 12 ώρες.

Μέσα σε 6 μήνες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου ή αλλιώς PSA είχαν σταθεροποιηθεί σε 19 από τους 24 εθελοντές, ενώ ένα χρόνο μετά, οι τιμές αυτές παρέμεναν σταθερές ή είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για τη σημαντική αυτή επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας, δρ. Ρόμπερτ Ζίμενς.

Διαβάστε ακόμα:
Ηλεκτροσόκ στον προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.10790.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp

Εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη παρατείνει τη ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/818/ent.10818.asp