Ένας πρωτοποριακός τρόπος χορήγησης της χημειοθεραπείας απευθείας από την κοιλιακή χώρα ενισχύει κατά 1.000 φορές την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά του καρκίνου των ωοθηκών.

Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, δίνει ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που πάσχουν από τη θανατηφόρο νόσο. Η χορήγηση της αντικαρκινικής θεραπείας πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός καθετήρα στην κοιλιά, και όχι ενδοφλέβια όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Στην παρούσα φάση, η δοκιμή της μεθόδου, γνωστή και ως περιτοναϊκή χημειοθεραπεία (intraperitoneal chemotherapy), βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ιατρική Σχολή Barts and The London.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών κάνει μεταστάσεις ή επανεμφανίζεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιακής κοιλότητας. Συνήθως δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος – διαφέρει, δηλαδή, από άλλους τύπους καρκίνου», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κρις Γκάλαχερ.

«Χορηγώντας μια θεραπεία απευθείας στην πληγείσα περιοχή, μπορούμε να εκθέσουμε τον καρκινικό όγκο σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του αντικαρκινικού φαρμάκου», εξηγεί ο ειδικός.

«Καλό είναι να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων και όχι τις δόσεις τους. Όμως, με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υπάρχουσας θεραπείας, θα έχουμε καλύτερη αντίδραση», συμπληρώνει.

Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει μια καναδική μελέτη, γνωστή ως PETROC, με 150 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών.

Οι ειδικοί θα συγκρίνουν την επίδραση πανομοιότυπων δόσεων δύο συμβατικών φαρμάκων –της πασλιταξέλης και της καρμποπλατίνης ή σισπλατίνης– οι οποίες σε ορισμένες ασθενείς θα χορηγηθούν ενδοφλέβια και σε άλλες απευθείας από την κοιλιά.

«Ελπίζουμε η νέα μέθοδος να δώσει την ευκαιρία στις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών να ‘νικήσουν’ τη νόσο για το υπόλοιπο της ζωής τους», δηλώνουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Καρκίνος:Είμαστε στην αρχή του τέλους; Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.10824.asp

Ακριβής εξέταση για τις ωοθήκες
http://www.vita.gr/html/ent/700/ent.8700.asp

Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp