Η χρήση κάνναβης για περισσότερο από έξι χρόνια αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παραισθήσεων, εκτιμά τώρα νέα αυστραλιανή μελέτη.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, οι οποίοι εξέτασαν τις περιπτώσεις 3.000 ενηλίκων που γεννήθηκαν μεταξύ του 1981 και του 1984. Όταν έφτασαν στην ηλικία των 21 ετών, τους κάλεσαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περίπου το 18% δήλωνε ότι κάπνιζε κάνναβη για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ετών, το 16% για περίοδο τεσσάρων έως πέντε ετών, ενώ πάνω από 14% κάπνιζε κάνναβη για περισσότερο από έξι χρόνια.

Από τους εθελοντές, οι 65 διαγνώσθηκαν ως σχιζοφρενείς και οι 233 εμφάνιζαν κάποια μορφή παραισθήσεων.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που άρχισαν να καπνίζουν κάνναβη από τα 15 τους χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια και τετραπλάσιες να εκδηλώσουν παραισθήσεις.

Ο ερευνητής δρ. Τζον ΜακΓκαρθ τονίζει ωστόσο, ότι η σχέση μεταξύ ψυχώσεων και χρήσης κάνναβης δεν είναι σε καμία περίπτωση απλή.

Οι νέοι που είχαν εμφανίσει παραισθήσεις νωρίς στη ζωή τους ή ήταν πιο ευάλωτοι σε ψυχώσεις είχαν και περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν τη χρήση κάνναβης, που με τη σειρά της συνέβαλε στην αύξηση του κινδύνου να μετατραπούν τα μεμονωμένα ψυχωτικά επεισόδια σε κανονική σχιζοφρένεια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry».

Διαβάστε ακόμα:
Η κάνναβη συρρικνώνει τον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.6702.asp

Η μαριχουάνα ενοχοποιείται για καρκίνο των όρχεων
http://www.vita.gr/html/ent/476/ent.8476.asp