Οι κάψουλες απορρυπαντικών για τα ρούχα είναι επικίνδυνες για τα παιδιά, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί του Western Eye Hospital στο Δυτικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με έως τώρα στοιχεία, πολλά παιδιά κατέληξαν με σοβαρά εγκαύματα ή μόνιμες βλάβες στην όραση όταν κάψουλες απορρυπαντικών έλιωσαν στα χέρια τους ή συμπιέστηκαν κατά το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να πεταχτεί το εσωτερικό τους στα μάτια τους.

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κατά τους ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι σχεδόν τα μισά από τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών που νοσηλεύτηκαν πέρυσι εξαιτίας οφθαλμικών τραυματισμών από χημικά, είχαν έρθει σε επαφή με τις χημικές ουσίες των συγκεκριμένων προϊόντων κατά το παιχνίδι.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης «British Medical Journal», οι ειδικοί του Western Eye Hospital προειδοποιούν τους γονείς για τους κινδύνους που κρύβουν οι χρωματιστές, μαλακές -και ενδεχομένως δελεαστικές στα μάτια των παιδιών– κάψουλες απορρυπαντικών.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το πρόβλημα εντοπίζεται στα διαλυόμενα τοιχώματα της κάψουλας, που σιγά-σιγά διαβρώνονται από την υγρασία των χεριών και απελευθερώνουν επικίνδυνες αλκαλικές ουσίες.

«Οι γονείς οφείλουν να κρατούν τις κάψουλες απορρυπαντικών μακριά από τα παιδιά, γιατί το περιεχόμενό τους μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην όρασή τους», αναφέρει η οφθαλμολόγος δρ. Μέλανι Κόρμπετ, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε ακόμα:
Μπουγάδα µε… οικολογική -συνείδηση: Τα µυστικά της επιτυχίας http://www.vita.gr/html/ent/053/ent.8053.asp

Σπίτι: Οικολογικές αντιπροτάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/067/ent.10067.asp

Η καθαριότητα κρύβει παγίδες
http://www.vita.gr/html/ent/941/ent.9941.asp