Ερωτήματα για τη μακροχρόνια ασφάλεια των επικαλυμμένων με φάρμακα stents εγείρουν ειδικοί, καθώς νέες έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που πεθαίνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα είναι μεγαλύτερος στην ομάδα όσων έλαβαν το συγκεκριμένο stent σε σχέση με όσους έλαβαν το παλαιότερο, κλασικό μεταλλικό.

Συγκεκριμένα, Δανοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης εξέτασαν την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους από τη χρήση των επικαλυμμένων και των παλιότερης τεχνολογίας stents και διαπίστωσαν ότι, τρία χρόνια μετά την τοποθέτησή τους, όσοι είχαν τα κλασσικά μεταλλικά είχαν και περισσότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν στένωση των αγγείων.

Από την άλλη όμως, όσοι χρησιμοποίησαν τα επικαλυμμένα με φάρμακο stents ήταν πιθανότερο να πεθάνουν από προβλήματα που συνδέονται με την καρδιά.

Μάλιστα, από τους 600 ασθενείς που εξετάστηκαν, πάνω από το 6% όσων έλαβαν το επικαλυμμένο μοντέλο πέθαναν, ποσοστό που έφτασε το 2% σε εκείνους που είχαν το παλιότερο μοντέλο.

Τα αποτελέσματα της δανικής έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε ακόμα:
Επόμενο βήμα: Stents κατά παραγγελία!
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.5822.asp

Kαρδιά: Mπαλονάκι – by-pass.
http://www.vita.gr/html/ent/320/ent.1320.asp

Φάρμακα και bypass, αλλά όχι στεντ!
http://www.vita.gr/html/ent/539/ent.8539.asp