Νέα τεχνική ακτινοθεραπείας, που στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους, μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξή τους και να παρατείνει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από μη εγχειρήσιμο πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα, δηλώνουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από το «University of Texas Southwestern Medical Center» στο Ντάλας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτινοθεραπεία υψηλής έντασης, που διενεργείται σε 1-5 δόσεις, αντί της συμβατικής που γίνεται σε 20-30 δόσεις, περιορίζει την ανάπτυξη του πρωτογενούς όγκου σε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι οι συμβατικές ακτινοθεραπείες.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος, όπως ονομάζεται, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου στη μάχη κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο δρ. Ρόμπερτ Τίμμερμαν, που εκπόνησε τη μελέτη.

«Η συγκεκριμένη θεραπεία ήλεγξε την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου για ένα χρονικό διάστημα 3 ετών στο 97,6% των ασθενών», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο έλεγχος της ανάπτυξης του πρωτοπαθούς καρκινικού όγκου είναι σημαντικός στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο που δεν είναι εγχειρήσιμος συνήθως υποβάλλονται σε συμβατική ακτινοθεραπεία ή δεν ακολουθούν καμία αγωγή, με αποτέλεσμα ο καρκίνος να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα και να οδηγεί σε θάνατο το 60% των ασθενών σε διάστημα 2 χρόνων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 55 ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, των οποίων η κατάσταση δεν επιδεχόταν χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν διήρκεσε περίπου 2 εβδομάδες. Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία, το 48,3% των ασθενών παρέμεναν υγιείς, ενώ το 55,8% αυτών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία ήταν ακόμη εν ζωή. Το ποσοστό αυτών που τελικά πέθαναν εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα ανερχόταν στο 20%.

Ωστόσο, όπως έδειξε η έρευνα, το 22% των ασθενών ανέπτυξαν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματός τους. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν «απογοητευτικά» τα συγκεκριμένα ευρήματα και τόνισαν την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές προκαταρκτικές εξετάσεις και πιθανώς για μια συνδυαστική θεραπεία με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα.

«Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη ακτινοθεραπεία προσφέρει μια εναλλακτική δυνατότητα με καλύτερα αποτελέσματα και ίσως αντιπροσωπεύει μια πιο σύγχρονη και τελικά πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση στο πρόβλημα του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα που δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά», δήλωσε ο δρ. Τίμμερμαν.

Διαβάστε ακόμα:
Τσάι κατά καρκίνου του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/750/ent.10750.asp

«Σκοτώνει» τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.10373.asp

Ελπίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/457/ent.8457.asp

Νέοι δείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.7378.asp