Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων. Χάρη σε ένα μοριακό «μονοπάτι» που ανακάλυψαν, κατάφεραν να οδηγήσουν τα καρκινικά κύτταρα σε ταχύτερη γήρανση και τελικά στο θάνατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται γιατί συνεχίζουν να διαιρούνται διαρκώς. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια όμως, είδαν ότι μπλοκάροντας το γονίδιο Skp2, το οποίο σχετίζεται με τον καρκίνο, ουσιαστικά εξωθούσαν τα καρκινικά κύτταρα στη γήρανση, οδηγώντας τα έτσι ταχύτερα στο θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να απαλλαγεί από τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα εντυπωσιακά νέα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature». Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια νέα στρατηγική για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι εάν καταστρέψεις τα καρκινικά κύτταρα, αυτά έχουν έναν μηχανισμό ώστε να αυτοακυρώνονται», εξηγεί ο ερευνητής κ. Πιέρ Πάολο Παντόλφι. «Με τον τρόπο αυτό δεν συνεχίζουν να διαιρούνται», προσθέτει.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια τα οποία είχαν αναπτύξει μια μορφή καρκίνου του προστάτη. Σε κάποια από τα πειραματόζωα, οι ειδικοί απενεργοποίησαν το γονίδιο Skp2.

Όταν έφτασαν στην ηλικία των 6 μηνών, λοιπόν, όσα έφεραν το απενεργοποιημένο γονίδιο δεν ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα.

Αναλύοντας τους ιστούς των λεμφαδένων και του προστάτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αρκετά κύτταρα είχαν αρχίσει να γερνούν πρόωρα, γεγονός που επιβράδυνε τους ρυθμούς διαίρεσής τους.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατήρησαν οι ειδικοί όταν χρησιμοποίησαν το φάρμακο MLN4924, το οποίο μπλοκάρει το γονίδιο Skp2, σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του προστάτη. Είναι επίσης σημαντική η διαπίστωση ότι αυτός ο μηχανισμός γήρανσης των κυττάρων είναι ενεργός μόνο στα καρκινικά κύτταρα.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Καρκίνος:Είμαστε στην αρχή του τέλους;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.10824.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

Ραβέντι: ένα νέο όπλο κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/995/ent.10995.asp