Τα λεγόμενα «καλά ω-3 λιπαρά», που εντοπίζονται φυσικά σε ψάρια και έλαια ξηρών καρπών, έδειξε να περιορίζουν την εμφάνιση πολυπόδων σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς που έφεραν μια γονδιακή μετάλλαξη η οποία ενίσχυε την πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων – προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο που συχνά αναπτύσσονται σε καρκινικούς όγκους, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αφαίρεση μεγάλου μέρους του εντέρου.

Σε 28 από τους εθελοντές, οι ειδικοί χορηγούσαν μία ημερήσια δόση 2 γρ. «καλών» ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκαν πλασέμπο.

Έξι μήνες αργότερα, ο αριθμός των πολυπόδων στην ομάδα που λάμβανε το πλασέμπο είχε αυξηθεί κατά 10%, ενώ -αντίθετα- στην ομάδα που έπαιρνε τις κάψουλες ω-3 παρατηρήθηκε μείωση κατά 12%.

Επιπλέον, το μέγεθος των επικίνδυνων πολυπόδων μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν το πλασέμπο είχε αυξηθεί κατά 17%, ενώ στην περίπτωση εκείνων που λάμβαναν συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων το μέγεθος είχε μικρύνει κατά 12,5%.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά από το «Gut», ένα επιστημονικό έντυπο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA).

Διαβάστε ακόμα:
Τα ω-3 προλαμβάνουν το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.7021.asp

Ευεργετικά τα ω-3 στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.6598.asp

ω-3 λιπαρά οξέα για υγιή ψυχισμό
http://www.vita.gr/html/ent/890/ent.10890.asp