Δεν δίδεται η απαραίτητη προσοχή στις μολύνσεις που συμβαίνουν από βελόνες βελονισμού, επισημαίνουν κινέζοι γιατροί.

Δημοσιεύοντας έκθεση στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές για ακόμη αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βελονισμός εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης, καθώς οι βελόνες εισάγονται βαθιά κάτω από το δέρμα.

Μελετώντας ερευνητικές εργασίες από διάφορα μέρη του πλανήτη, ο καθηγητής Πάτρικ Γου και οι συνεργάτες του ήρθαν αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου βακτηριακές μολύνσεις είχαν μεταδοθεί σε ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια ανέπτυξαν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. καταστροφή των αρθρώσεων, πολυοργανική ανεπάρκεια, νεκρωτική περιτονίτιδα ή ακόμη και παράλυση.

Επιπλέον, είδαν ότι ο βελονισμός συνδεόταν και με τη μετάδοση ηπατίτιδας Β, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί άνθρωποι και με τον ιό του AIDS.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι συνήθως οι μολύνσεις που συμβαίνουν μέσω του βελονισμού περνούν απαρατήρητες καθώς χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα επώασης.

Και καταλήγουν: «Προκειμένου να αποτραπούν οι μολύνσεις μέσω του βελονισμού, θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα, όπως π.χ. η χρήση βελόνων μίας χρήσης, η πιστή εφαρμογή της διαδικασίας απολύμανσης και των απαιτούμενων αντισηπτικών τεχνικών».

Διαβάστε ακόμα:
Πονοκέφαλος; Μη… τσιμπάτε, τσιμπηθείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/080/ent.8080.asp

Βελονισμός και για πρόληψη!
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.2086.asp