Σίγουρα μια γυναίκα δεν μπορεί να αλλάξει το οικογενειακό ιστορικό της, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσω της διατροφής της!

Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και τροφών ολικής άλεσης σε συνδυασμό με την μικρή κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να περιορίζουν σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, κατέληξαν στα ενδιαφέροντα ευρήματα μέσα από μετα-ανάλυση 18 προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι.

Καθεμία από αυτές στόχευε στον συσχετισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με τουλάχιστον ένα διατροφικό μοτίβο: την «ανθυγιεινή» διατροφή δυτικού τύπου, πλούσια σε κρέας και επεξεργασμένες τροφές, μια πιο «προσεκτική» υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, ή ένα από τα παραπάνω σε συνδυασμό με διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», η δρ. Σάρα Μπρέναν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν την «προσεκτική» διατροφή είχαν κατά 11% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ -αντίθετα- όσες ακολουθούσαν το ίδιο πρότυπο αλλά κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (κρασί, μπίρα, αλκοολούχα ποτά) αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 21%.

Βέβαια, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει με ποιον τρόπο ακριβώς η διατροφή επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Η σχέση, ωστόσο, αλκοόλ-καρκίνου του μαστού εκτιμάται ότι οφείλεται στα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία είναι υψηλότερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλα, ιταλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλεται στα παραπανίσια κιλά.

Όπως ανακοίνωσε ο δρ. Κάρλο Λα Βέκια από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, στο πλαίσιο του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, πυροδοτεί την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

«Αυτό που μπορούσαμε να επιτύχουμε μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ήδη επιτευχθεί. Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε άλλους τρόπους πρόληψης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Λα Βέκια.

Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, περίπου το 25-30% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι γυναίκες αυτές ήταν πιο αδύνατες και ασκούνταν περισσότερο.

Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί η σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο του μαστού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι για άλλη μία φορά σημαντικό ρόλο παίζουν οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, οι οποίες φαίνεται να οδηγούν στη συσσώρευση παραπανίσιων κιλών και στη δημιουργία ορμονοεξαρτώμενων καρκινικών όγκων.

Διαβάστε ακόμα:
Ριζικές, γρήγορες αλλαγές…
http://www.vita.gr/html/ent/164/ent.11164.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

«Πάγωσαν» τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.11101.asp