Την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έδειξε να φρενάρει η ήπια κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρουν τώρα ελβετοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.900 ενηλίκους που έπασχαν από αρθρίτιδα και διαπίστωσαν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επιβράδυνε αποτελεσματικά την εξέλιξη των βλαβών.

Αντίθετα, παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ εμφάνιζαν ταχύτερη εξέλιξη της νόσου.

Όπως γράφει η ιατρική επιθεώρηση «Arthritis and Rheumatism», τα αποτελέσματα βασίζονται σε ακτινογραφίες που έβγαλαν οι ειδικοί πριν και κατά τη διάρκεια της 4ετούς μελέτης, προκειμένου να καταγράψουν την εξέλιξη της νόσου και τις συντελούμενες βλάβες στις αρθρώσεις.

Οι βλάβες έδειξαν να είναι μεγαλύτερες στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Σύμφωνα με τον δρ. Άξελ Φινκλ, γι’ αυτό το φαινόμενο πολύ πιθανόν να ευθύνεται η ποσοτική διαφορά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Από τα στοιχεία φάνηκε ότι το 27% των ανδρών έπιναν ένα ποτό την ημέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν μόλις 14%.

Πάντως, σε γενικές γραμμές οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κόψουν αυτή τους τη συνήθεια.

Διαβάστε ακόμα:
Ψάρια κατά της αρθρίτιδας
http://www.vita.gr/html/ent/301/ent.10301.asp

Το πιο υγιεινό κρασί στον κόσμο
http://www.vita.gr/html/ent/171/ent.8171.asp

Kρασί, το Α και το… Ω-3 για την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.8096.asp

Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: