Τα θηλυκά πουλιά έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τα μικρά τους όταν αυτά βρίσκονται ακόμη στο αυγό, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Σε πειράματα που έκαναν σε καναρίνια, οι ειδικοί του τμήματος Ζωολογίας από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι οι μητέρες «αφήνουν μηνύματα» στα αυγά για τα μικρά τους, μέσω ορμονών που παράγει η μητέρα και περνούν στο αυγό, δίνοντάς τους πληροφορίες, για τη ζωή και το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν όταν εκκολαφθούν.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική «επικοινωνία» καθώς, κατά τους ειδικούς, με τον τρόπο αυτό οι νεοσσοί μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Εάν, τα μικρά λάβουν το «μήνυμα» ότι θα ανατραφούν από «γενναιόδωρους» γονείς, τότε μετά την εκκόλαψή τους θα ζητούν πιο επίμονα τροφή, σε αντίθεση με εκείνα που, αν πάρουν το μήνυμα ότι θα έχουν «αδιάφορους» γονείς, θα γίνουν λιγότερο απαιτητικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά ταυτίζονται με τον τρόπο ανατροφής που επιδεικνύουν οι γονείς τους, με αποτέλεσμα όταν χρειάζεται να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν μόνα τους την τροφή τους.

Όπως δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση «Science», οι ειδικοί κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα «υιοθεσίας» σε καναρίνια – ανταλλάσσοντας, δηλαδή, αυγά σε φωλιές, ώστε τα πουλάκια να γεννιούνται σε ένα περιβάλλον για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένα.

«Η μελέτη αυτή ανατρέπει τις μέχρι σήμερα γνώσεις μας για το προγεννητικό περιβάλλον των πτηνών», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ρεμπέκα Κίλνερ.

«Εδώ και 20 χρόνια γνωρίζαμε ότι οι μητρικές ορμόνες που εντοπίζονται στο αυγό είναι αυτές που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νεοσσών, θεωρώντας ότι αποτελούν το μέσο που χρησιμοποιούν οι μητέρες προκειμένου να διαχειρίζονται τους απογόνους τους μετά την εκκόλαψή τους, ώστε να διευκολύνονται οι ίδιες», εξηγεί η ειδικός.

«Εμείς, ωστόσο, διαπιστώσαμε το ακριβώς αντίθετο: Ότι τελικά οι ουσίες αυτές παρέχονται ακριβώς για την επιβίωση των μικρών. Εάν, δηλαδή, εμείς παρέμβουμε στη φυσική αυτή διαδικασία, τότε το πουλάκι θα είναι αυτό που θα επηρεαστεί αρνητικά και όχι η μητέρα», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Σκύλος όπως λέμε «παιδί»
http://www.vita.gr/html/ent/318/ent.8318.asp

Τι λέει ο σκύλος σας;
http://www.vita.gr/html/ent/778/ent.9778.asp

Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας οι 9 μήνες μέσα στην κοιλιά
http://www.vita.gr/html/ent/328/ent.2328.asp