Από τα συμπτώματα της κατάθλιψης φαίνεται ότι ανακουφίζει το μασάζ, σύμφωνα με νέα ταϊβανέζικη μελέτη.

Η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου IShou στην Ταϊβάν, οι οποίοι εξέτασαν τα στοιχεία 17 παλαιότερων κλινικών δοκιμών, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 786 άτομα.

Στις 13 από τις δοκιμές αυτές, η αποτελεσματικότητα του μασάζ συγκρινόταν με εκείνη άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως π.χ. η λήψη κινεζικών βοτάνων, οι χαλαρωτικές ασκήσεις ή ακόμη και η ξεκούραση, ενώ άλλες τέσσερις συνέκριναν την επίδραση του μασάζ σε μια ομάδα εθελοντών, συγκριτικά με μία άλλη που δεν ακολουθούσε καμία απολύτως θεραπεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακόμη μια σειρά από μεθόδους προκειμένου να αξιολογήσουν τη διάθεση και τα επίπεδα κατάθλιψης των συμμετεχόντων.

Είδαν, λοιπόν, ότι το μασάζ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και μάλιστα χωρίς να έχει παρενέργειες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε το μασάζ να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, όπως, για παράδειγμα, μειώνοντας το στρες και επιφέροντας χαλάρωση, αλλά και προκαλώντας την έκκριση οξυτοκίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της εμπιστοσύνης».

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Psychiatry».

Διαβάστε ακόμα:
Πόνος στην κοιλιά; Αφεθείτε στα… χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/634/ent.10634.asp

Τονωθείτε μετά τη δουλειά με τάι μασάζ
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.4602.asp