Η αεροβική άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη μνήμη, αλλά βοηθά και τον εγκέφαλο να διατηρεί τη «νιότη» του, όπως επισημαίνουν δύο νέες μελέτες.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Neurology» και σύμφωνα με αυτά ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης μπορεί ακόμη και να αναστρέψει τα συμπτώματα της γήρανσης του εγκεφάλου.

Η πρώτη μελέτη ανήκει στους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι οποίοι μελέτησαν 33 μεσηλίκους με ήπιες δυσλειτουργίες της μνήμης και της συγκέντρωσης. Είδαν, λοιπόν, ότι όσοι από αυτούς ακολουθούσαν πρόγραμμα έντονης αεροβικής άσκησης -45 έως 60 λεπτά σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο, 4 φορές την εβδομάδα- μετά από την πάροδο 6 μηνών εμφάνιζαν βελτίωση στη συγκέντρωση, την προσοχή και τη μνήμη.

Μάλιστα, η θετική επίδραση της άσκησης στις νοητικές λειτουργίες έδειξε να είναι ισχυρότερη στις γυναίκες.

Στο πλαίσιο της δεύτερης μελέτης, οι ειδικοί της «Mayo Clinic» εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.324 ηλικιωμένων, από τους οποίους οι 198 εμφάνιζαν ήπια γνωστική διαταραχή.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι έκαναν ήπια άσκηση, π.χ. γρήγορο περπάτημα, αεροβική, γιόγκα, ασκήσεις ενδυνάμωσης ή κολύμβηση, στην ηλικία των 40 και των 50 ετών, είχαν κατά 39% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπια γνωστική διαταραχή αργότερα στη ζωή τους.

Όπως είδαν οι ερευνητές, ακόμη και η άσκηση σε μεγαλύτερες ηλικίες έδειξε να περιορίζει τον κίνδυνο νοητικής φθοράς κατά 32% και στα δύο φύλα.

Διαβάστε ακόμα:
Τα κινητά μας «αλλάζουν» τα μυαλά
http://www.vita.gr/html/ent/384/ent.10384.asp

Οι μουτζούρες ενισχύουν τη μνήμη!
http://www.vita.gr/html/ent/650/ent.8650.asp

Tροφές που δυναμώνουν το μυαλό και ηρεμούν το σώμα!
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.1181.asp