Τελικά, μάλλον φταίνε τα γονίδιά σας που δεν χάνετε βάρος και όχι οι διατροφικές ατασθαλίες σας!

Όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές, ορισμένες γυναίκες είναι προγραμματισμένες γενετικά να χάνουν κιλά με μεγαλύτερη ευκολία όταν ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα αδυνατίσματος σε σχέση με κάποια άλλη. Ανακάλυψαν δηλαδή γιατί κάποιοι άνθρωποι χάνουν εύκολα κιλά με την πλούσια σε λίπη δίαιτα Άτκινς, ενώ κάποιοι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα με τις δίαιτες που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ έκαναν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, αφού πήραν έκκριμα από τη στοματική κοιλότητα 100 υπέρβαρων γυναικών που είχαν ακολουθήσει κατά καιρούς διαφορετικές δίαιτες.

Μελέτησαν λοιπόν το DNA της κάθε γυναίκας για 5 γονίδια, τα οποία σχετίζονται με το πώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα αδυνατίσματος που ταίριαζε στο γονότυπό τους έχαναν 3 φορές περισσότερο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ακόμη οι γυναίκες αυτές είδαν την περίμετρο της μέσης τους να μειώνεται κατά 6,6 εκατοστά κατά μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχασαν κατά μέσο όρο 3,05 εκατοστά .

Η διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ όσων ακολουθούν δίαιτες που ταιριάζουν στα γονίδια τους και των υπολοίπων είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ καταγράφεται για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας έρευνας ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Η αξιοποίηση γενετικών πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενός προβλήματος που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στον σύγχρονο πολιτισμό, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ καθορίζει την ιδανική δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.11086.asp

Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Η δίαιτά σας
http://www.vita.gr/svc/myDiet/