Σε ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn μπορεί να οδηγήσει η λήψη ισοτρετινοΐνης, ενός ισχυρού φάρμακου κατά της ακμής, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το φάρμακο Accutane της εταιρείας Roche Pharmaceuticals προκαλεί επίσης το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Τα νέα στοιχεία των ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα δείχνουν ότι η λήψη του Accutane μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Η εταιρεία απέσυρε το φάρμακο πέρυσι επικαλούμενη λόγους ανταγωνισμού με γενόσημες εκδοχές του συγκεκριμένου φαρμάκου. Εντούτοις, στις αρχές του 2010 δέχθηκε αρκετές μηνύσεις ασθενών.

Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 19 εκατ. ευρώ σε έναν ασθενή ο οποίος υποστήριξε ότι εμφάνισε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μετά τη λήψη του Accutane.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Gastroenterology», oι ειδικοί μελέτησαν από τα αρχεία ασφαλιστικών εταιρειών τα στοιχεία 8.189 ασθενών οι οποίοι έπασχαν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία του καθενός ξεχωριστά με εκείνα τουλάχιστον τριών υγιών ανθρώπων της ίδιας ηλικιακής ομάδας και του ίδιου φύλου που δεν είχαν ιστορικό της νόσου.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι από τους 8.189 ανθρώπους -που ήταν κυρίως ενήλικοι-, οι 24 είχαν πάρει ισοτρετινοΐνη έναν χρόνο πριν από τη διάγνωση της νόσου, ενώ από τις 22.000 περιπτώσεις στους συγκριτικούς ελέγχους, οι 36 έπαιρναν Accutane για περισσότερο από έναν χρόνο.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι είχαν λάβει το φάρμακο κατά της ακμής είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ελκώδη κολίτιδα συγκριτικά με εκείνους που δεν το είχαν πάρει ποτέ.

Ωστόσο, δεν αποδείχτηκε αιτιώδης σχέση μεταξύ της λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου και της νόσου του Crohn και, σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το Accutane έχει επίσης ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για τερατογενέσεις, σοβαρή κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και σοβαρές βλάβες στο ήπαρ.

Διαβάστε ακόμα:
Teenage: Ακμή χωρίς… παρακμή
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.10238.asp

Ακµή: Τι φταίει για τα σπυράκια της νεότητας
http://www.vita.gr/html/ent/820/ent.7820.asp

Κάπνισμα και ακμή
http://www.vita.gr/html/ent/798/ent.5798.asp