Κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις τους την απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στην κατασκευή των μπιμπερό και άλλων προϊόντων. Πρόκειται για μια ουσία που ενοχοποιείται για την πρόκληση καρκίνου του μαστού, καρδιαγγειακών, παχυσαρκίας και υπερκινητικότητας.

Σε επιστολή τους που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «The Independent», ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών τους να σταματήσει η χρήση αυτής της επικίνδυνης χημικής ουσίας στις πλαστικές συσκευασίες παιδικών προϊόντων.

Η έκκληση έρχεται λίγο μετά την απαγόρευση στη Δανία της χρήσης της δισφαινόλης Α σε σκεύη που περιέχουν τρόφιμα για παιδιά κάτω των 3 ετών. Ο Καναδάς και τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, επίσης, εφάρμοσαν την απαγόρευση, ενώ τώρα και η Γαλλία σκέφτεται να υιοθετήσει το ίδιο μέτρο.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου Τροφίμων αντιστέκονται στις πιέσεις για την απαγόρευση της ουσίας αυτής.

Κορυφαίοι επιστήμονες Τοξικολογίας και Μελέτης του καρκίνου που εξετάζουν τις επιπτώσεις της δισφαινόλης Α στον οργανισμό, υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποχρεώσουν τις κατασκευάστριες εταιρείες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά πλαστικά.

Από την άλλη, νέα μελέτη των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται κυρίως σε κονσέρβες, βερνίκια νυχιών και σαμπουάν πιθανόν να συνδέονται με την εμφάνιση της πρόωρης εφηβείας στα κορίτσια.

Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη.

Πρόκειται για τις φαινόλες, τους φθαλάτες και τα φυτοοιστρογόνα, που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των παραπάνω προϊόντων, σε αρώματα και γαλακτώματα σώματος, σε πλαστικά όπως το PVC αλλά και ως επικάλυψη φαρμακευτικών και διατροφικών συμπληρωμάτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ισορροπία των ορμονών του οργανισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Enviromental Health Perspectives», οι ειδικοί εξέτασαν τις επιπτώσεις των τριών χημικών στην υγεία 1.151 κοριτσιών που δεν είχαν ακόμη μπει στην εφηβεία. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι «ένοχες» ουσίες προκάλεσαν προβλήματα στη φυσιολογική εμφάνιση της εφηβείας, όπως πρόωρη ανάπτυξη του στήθους -που ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά την ενηλικίωση- και του ηβικού τριχώματος.

«Από τη μελέτη μας προέκυψε ότι η πρόωρη εφηβική ανάπτυξη στα κορίτσια μπορεί να έχει κοινωνικές ή οργανικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους», υπογραμμίζει η δρ. Μέρι Γουλφ.

«Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των χημικών στα οποία τα κορίτσια εκτίθονταν καθημερινά και της πρόωρης ή καθυστερημένης εφηβείας. Παρά το γεγονός ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα ευρήματά μας αποτελούν το πρώτο βήμα για τη συνεχή αξιολόγηση της επίδρασης αυτών των διαδεδομένων ουσιών και τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τα κορίτσια», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Τοξικά παιδικά παιχνίδια
http://www.vita.gr/html/ent/675/ent.10675.asp

Χημική βόμβα κατά των αγοριών!
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.9163.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp