Λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία από βλαστικά κύτταρα δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στις επεμβάσεις καρδιάς.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Thomas Jefferson» στη Φιλαδέλφεια πραγματοποίησε πειράματα σε κουνέλια που απέδειξαν τη λειτουργικότητα αυτών των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ειδικοί θα κάνουν και άλλες μελέτες με ζώα μέχρι να καταφέρουν να προχωρήσουν σε δοκιμές και σε ανθρώπους. Μέσω της καινοτόμου αυτής ανακάλυψης, μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία σε επεμβάσεις όπως το by-pass.

Στις επεμβάσεις αυτές, οι γιατροί συνήθως παρακάμπτουν τις φραγμένες αρτηρίες παίρνοντας αιμοφόρα αγγεία από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς.

Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι γιατροί προχωρούν στην εισαγωγή τεχνητών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία όμως φράζουν εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

«Η καινοτομία αυτή αποτελεί σωτήρια λύση για τους καρδιοπαθείς που χρειάζεται να υποβληθούν επειγόντως σε επέμβαση by-pass και δεν διαθέτουν κατάλληλα αιμοφόρα αγγεία», σχολιάζει ο δρ. Κρις Μέισον, επικεφαλής Αναγεννητικής Ιατρικής του University College του Λονδίνου.

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο, εάν αυτός ο νέος τύπος αγγείων αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να αποτελέσει σωτήρια μέθοδο και να προστεθεί στη «φαρέτρα ανταλλακτικών» για τους καρδιοχειρουργούς στο μέλλον», προσθέτει ο ειδικός.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Αρτηριοσκλήρυνση, Θρόμβωση και Αγγειακή Βιολογία» που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Βλαστοκύτταρα κατά λευχαιμίας
http://www.vita.gr/html/ent/776/ent.10776.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp