Ο εγκέφαλος παιδιών που πάσχουν από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας αντιδρά στην ηθική ανταμοιβή με τον ίδιο τρόπο όπως ακριβώς και στη λήψη φαρμάκων, εκτιμούν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ δοκίμασαν να εφαρμόσουν μια συμπεριφορική θεραπεία στα παιδιά αυτά και είδαν ότι η ηθική ανταμοιβή που δέχονταν λόγω της θετικής τους συμπεριφοράς επιδρούσε ευεργετικά στη συμπεριφορά τους, όπως ακριβώς συνέβαινε και όταν έπαιρναν τα φάρμακά τους.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να παίξουν ένα παιχνίδι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο τους προσέφερε περισσότερους πόντους σε λιγότερο παρορμητικές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Συγκεκριμένα, καλούνταν να παίξουν ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να πιάσουν εξωγήινους ενός συγκεκριμένου χρώματος, αποφεύγοντας άλλους , διαφορετικού χρώματος. Το λογισμικό, κατά τους ειδικούς, ήταν ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να μετρά την ικανότητα του παιδιού να αντισταθεί στην επιλογή του λάθους εξωγήινου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα κίνητρα που προσφέρονταν στους παίκτες (5πλάσια βαθμολογία όταν έπιαναν τον σωστό εξωγήινο) τούς βοηθούσαν πράγματι να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα φάνηκε, μάλιστα, ότι τόσο η ηθική ανταμοιβή όσο και η λήψη του φαρμάκου Ritalin εξισορροπούσαν αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των ίδιων περιοχών του εγκεφάλου.

Για να υπάρχει όμως αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, η ηθική ανταμοιβή έπρεπε να είναι άμεση –ακόμη και λίγες ώρες καθυστέρησης ακύρωναν την επίδραση της συμπεριφορικής αυτής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Κρις Χόλις, ο συνδυασμός κινήτρων και φαρμάκων θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και να οδηγήσει στον περιορισμό της συνιστώμενης δόσης των φαρμάκων αυτών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Biological Psychiatry».

Διαβάστε ακόμα:Παιδί:
Είναι απλώς ζιζάνιο ή υπερκινητικό;
http://www.vita.gr/html/ent/211/ent.8211.asp


Υπερκινητικά παιδιά και έλλειψη ύπνου
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.9060.asp