Η αποσιώπηση ενός γονιδίου θα μπορούσε να προστατεύσει από την παράλυση όσους έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη ανήκει στους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων, βελτιωμένων θεραπειών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την αποκατάσταση τέτοιων τραυματισμών, που συχνά προκαλούν μόνιμα προβλήματα.

Με τη βοήθεια ενός φαρμάκου, οι ειδικοί κατάφεραν να αποσιωπήσουν το γονίδιο Abcc8 σε ποντίκια, το οποίο φάνηκε να ενεργοποιείται αμέσως μετά την πρόκληση του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο αυτό αποτελεί μέρος ενός προστατευτικού μηχανισμού του οργανισμού που τίθεται σε λειτουργία μετά τον εντοπισμό προβλήματος στη σπονδυλική στήλη.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», αποσιωπώντας το γονίδιο Abcc8, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του υποδοχέα των σουλφονυλουρίων 1 (Sur1), κατάφεραν να σταματήσουν τις βλάβες και να βελτιώσουν τη μαρκοπρόθεσμη αποκατάσταση των τραυματισμών των ποντικιών.

Με τη συγκεκριμένη γονιδιακή αποσιώπηση, οι ειδικοί κατάφεραν να διατηρήσουν τις νευρολογικές λειτουργίες των ζώων που έφεραν αλλοιώσεις στη σπονδυλική τους στήλη.