Παρόλο που μέχρι σήμερα οι ειδικοί συνέδεαν την πρόωρη εκσπερμάτιση με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα σουηδοί και φιλανδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πολύ πιθανόν να πρόκειται για κληρονομική δυσλειτουργία.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Sexual Medicine», για την πρόωρη εκσπερμάτιση ενδεχομένως να ευθύνεται ένα γονίδιο που ρυθμίζει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, του χημικού «νευροδιαβιβαστή» που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές σωματικές δραστηριότητες, από την απλή κίνηση μέχρι την εγκεφαλική αντίληψη της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.300 ανδρών ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Ζήτησαν από τους εθελοντές να δηλώσουν τη διάρκεια της σεξουαλικής τους επαφής μέχρι την εκσπερμάτιση. Επιπλέον, οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου για να εξετάσουν τυχόν ανωμαλίες στο γονίδιο – μεταφορέα της ντοπαμίνης, γνωστό ως DAT1.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι άνδρες που έφεραν ελαφρώς διαφορετική μορφή του συγκεκριμένου γονιδίου είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα φάρμακα που βασίζονταν στην ντοπαμίνη και χορηγούνταν για τη θεραπεία του Πάρκινσον λειτουργούσαν αφροδισιακά σε ορισμένους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όμως, οι ειδικοί αντιμετώπιζαν την πρόωρη εκσπερμάτιση κυρίως με τεχνικές χαλάρωσης για μείωση του στρες των ανδρών.

Τώρα πλέον οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ πιθανόν τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο να αποτελέσουν μια νέα θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση, αν πράγματι πρόκειται για γενετική ανωμαλία που κληρονομείται.