«Όπλο» ενάντια στην πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου αποτελεί το περπάτημα για τις γυναίκες, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως είδαν ο κ. Τζέικομπ Σατελμάιρ, υποψήφιος διδάκτορας Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, και η ομάδα του, οι γυναίκες που περπατούσαν για δύο ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με τις υπόλοιπες που περπατούσαν για λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα.

«Τα πιο δραστήρια σωματικά άτομα εμφανίζουν γενικά κατά 25-30% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει ο κ. Σατελμάιρ.

Οι ειδικοί μελέτησαν περισσότερες από 39.000 υγιείς γυναίκες ηλικίας από 45 ετών και άνω, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Women’s Health Study. Οι εθελόντριες δήλωσαν τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους και τη σωματική άσκηση που έκαναν κατά το ξεκίνημα της μελέτης (1992-1995), ενώ και κατά τη διάρκειά της προσέθεταν νέα στοιχεία.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, οι ειδικοί είδαν ότι 579 γυναίκες είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, από τις οποίες οι 473 είχαν πάθει ισχαιμικό επεισόδιο -ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά τον οποίο μπλοκάρεται η τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα-, και οι 102 είχαν πάθει αιμορραγικό επεισόδιο. Άλλα τέσσερα επεισόδιο ήταν απροσδιορίστου τύπου.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι πιο δραστήριες γυναίκες στη μελέτη είχαν κατά 17% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τις λιγότερο δραστήριες γυναίκες. Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν περπατούσαν, οι εθελόντριες που περπατούσαν για δύο ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, σε οποιονδήποτε ρυθμό, περιόριζαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%.

Από την άλλη, οι γυναίκες που περπατούσαν με ταχύτητα 5 χλμ./ώρα ή γρηγορότερα, «ψαλίδιζαν» τον κίνδυνο κατά 37%, συγκριτικά με όσες περπατούσαν με αργό ρυθμό.

Οι ειδικοί, μάλιστα, είδαν ότι το περπάτημα περιόριζε πρωταρχικώς τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.