Αν έχετε βοήθεια στο σπίτι, μπορείτε πια να κάνετε οικονομία για χάρη της υγείας σας: Όσο πιο πολλές δουλειές κάνετε οι ίδιοι, τόσο πιο λεπτοί/λεπτές θα είστε. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, σύμφωνα με νεότερη έρευνα του «American College of Sports Medicine». Συγκεκριμένα, όσοι και όσες έχουν πάθος με το καθαρό και ευπαρουσίαστο σπίτι τους (άρα εκείνοι που ή έχουν χρήματα για να τους το καθαρίζει κάποιος άλλος ή ασχολούνται συστηματικά με τις δουλειές του σπιτιού οι ίδιοι) είναι στατιστικά πιο λεπτοί από όσους και όσες γενικά έχουν «κλειστό σπίτι» ή βγαίνουν έξω συχνά και αδιαφορούν για την εικόνα της κατοικίας τους. Οι ακατάστατοι και γενικά όσοι δεν ενδιαφέρονται «να είναι τέλειο το σπίτι» είναι κατά κανόνα πιο παχουλοί.

Ένας λόγος -όπως λένε οι ερευνητές- είναι οι θερμίδες που καίμε για να σφουγγαρίσουμε, να σκουπίσουμε, να ξεσκονίσουμε, να συμμαζέψουμε, να στρώσουμε κρεβάτια, να καθαρίσουμε τζάμια κλπ. Ένας άλλος λόγος, όμως, μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικός και ζήτημα νοοτροπίας:

«Ίσως εκείνοι που έχουν μανία με το… τέλειο σπίτι, να είναι και μανιώδεις με την τέλεια εμφάνιση και την τέλεια διατροφή, οπότε προσέχουν περισσότερο και τη σιλουέτα τους», είπε η επικεφαλής της έρευνας κ. Nicole Keith. Και πρόσθεσε: «Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για γυμναστική και ούτε κατά διάνοια δεν θα περπατούσαν μισή ώρα την ημέρα, εντούτοις κάνουν επί μία και δύο ώρες δουλειές στο σπίτι τους καθημερινά για να το απολαμβάνουν περιποιημένο και καθαρό. Δεν διαπιστώσαμε ότι όλοι νοικοκυρεύουν με χαρά, αλλά διαπιστώσαμε ότι οι πιο πολλοί το θεωρούν απαραίτητο. Τη γυμναστική, απεναντίας, δεν τη βλέπουν διόλου ως κάτι απαραίτητο.»

Υπάρχει, βεβαίως, και το ενδεχόμενο, εκείνος που είναι σε κακή διάθεση και τρώει «για να ξεχάσει τον καημό του» να μην έχει τη διάθεση να φτιάξει και το σπίτι του -ότι, δηλαδή, η κακή διάθεση είναι εκείνη που τον παχαίνει και τον κάνει να παραμελεί το σπίτι του. Απεναντίας, όσοι είναι ευδιάθετοι ή τυχεροί, έχουν τα ψυχικά αποθέματα να φροντίσουν το σπίτι τους και τη δίαιτά τους με περισσότερο κουράγιο. Οι ειδικοί σε αυτό απαντούν ότι ναι μεν αποτελεί σημαντική παράμετρο, αλλά οι απαντήσεις στην έρευνά τους δεν έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις στη διάθεση των ατόμων που είχαν μανία με το νοικοκυριό (και ήταν λεπτοί)συγκριτικά με εκείνους που ζούσαν σε ακατάστατα σπίτια (και ήταν κατά μέσο όρο πιο παχουλοί). Άρα, ίσως η ψυχική διάθεση εξαρχής να μην έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Επιμένουν, δηλαδή, ότι τη διαφορά την κάνουν η δραστηριότητα και η νοοτροπία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άτομο.

Δηλαδή, πόσο βοηθά το σφουγγάρισμα;

Από το βιβλίο του Vita «Πόσες θερμίδες κάψατε σήμερα», αντιγράψαμε έναν πίνακα με δουλειές νοικοκυριού. Οι θερμίδες που θα κάψει κάποιος εξαρτώνται κυρίως από τα κιλά του, το φύλο του και την ένταση με την οποία κάνει τις εργασίες αυτές, αλλά σε γενικές γραμμές:

Αν κάποιος/κάποια είναι 70 κιλά και θέλει να κάψει 100 θερμίδες, θα πρέπει να:

*Σιδερώνει επί 36 λεπτά.

*Σφουγγαρίζει (καλά) επί 22 λεπτά.

Αν είναι 80 κιλά και θέλει να κάψει 100 θερμίδες, θα πρέπει να:

*Σιδερώνει επί 33 λεπτά.

*Σφουγγαρίζει επί 20 λεπτά.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτά σας
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.11568.asp

Τα ψυχολογικά εμπόδια της δίαιτας και πώς να τα ξεπεράσετε
http://www.vita.gr/html/ent/588/ent.11588.asp

Το μυστικό της πετυχημένης δίαιτας
http://www.vita.gr/html/ent/270/ent.11270.asp

Τεστ καθορίζει την ιδανική δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.11086.asp