Ειδικοί πέτυχαν να… αποβλακώσουν ποντίκια, δίνοντάς τους μια ουσία που τα έκανε να ξεχνούν. Η ουσία αυτή τα έκανε συγκεκριμένα να ξεχάσουν τα σημεία που ως τότε απέφευγαν επειδή –ως τότε- θυμούνταν ότι εκεί πάθαιναν ήπιο ηλεκτροσόκ. Λένε μάλιστα ότι η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους που θέλουν να ξεχάσουν κάποια τραυματικά γεγονότα.

Το θέμα μεταξύ άλλων είναι ότι αυτά τα σκευάσματα -έχει βρεθεί κι άλλοτε παρόμοια ουσία- επιδρούν μόνον αν προλάβεις να τα πάρεις μόλις σου συμβεί το δυσάρεστο. Δηλαδή αν υπήρχαν στην αγορά, θα έπρεπε να κυκλοφορούμε με το χαπάκι στην τσέπη. Το δεύτερο πρόβλημα ανακύπτει επειδή «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Καθώς παρεμβαίνουμε δηλαδή φαρμακευτικά για να μειώσουμε τον αντίκτυπο μιας δυσάρεστης εμπειρίας, μαζί με αυτήν μειώνουμε αυτόματα και την τάση αποφυγής της μελλοντικά. (Παράδειγμα, αν καούμε στη φωτιά και πάρουμε το χάπι, μπορεί να ξανακαούμε και να ξανακαούμε και να ξανακαούμε….)

Οι ουσίες αυτές ουσιαστικά επενεργούν στον ψυχισμό μας κάνοντας υποτονικές τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας σε μια εμπειρία –μας κάνουν δηλαδή να υποδεχόμαστε πιο χλιαρά κάτι δυσάρεστο, οπότε το γεγονός δεν εντυπώνεται ισχυρά. Δεν διαγράφουν δηλαδή την κακή ανάμνηση, αλλά την κάνουν να μοιάζει λιγότερο κακή και μας βοηθούν -υποτίθεται- να μην ταραζόμαστε κάθε φορά που τη φέρνουμε στο μυαλό μας. Σημειωτέον πάντως ότι όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί μόνον σε πειραματόζωα και ο ανθρώπινος εγκέφαλος απέχει αρκετά από αυτών

Διαβάστε ακόμα:
«Μητρική» αμνησία
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.4839.asp

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας!
http://www.vita.gr/html/ent/490/ent.8490.asp

H άσκηση «γυμνάζει» και τον… εγκέφαλο!
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.11255.asp

Μνήμη: Να μην ξεχάσω… να θυμάμαι
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.10826.asp