Αντικαταθλιπτικό το μαρούλι

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η καθημερινή χορήγηση φολικού ή φυλλικού οξέος καταπολεμά σημαντικά την κατάθλιψη. Το εύρημα πρέπει να τεκμηριωθεί με περισσότερες μελέτες, αλλά σε πρώτη φάση φαίνεται πως αυτή η βιταμίνη (το φυλλικό ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β) επιδρά σημαντικά στον ψυχισμό μας. Πλούσια σε φυλλικό τρόφιμα είναι το συκώτι, το σπανάκι, το μαρούλι, οι φακές και τα παντζάρια.



Ο εγκέφαλος αποφασίζει τη χοληστερίνη μας

Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ένα ποσοστό της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στον αίμα μας, ρυθμίζεται από τον εγκέφαλό μας και συγκεκριμένα από την ορμόνη γκρελίνη που μέχρι τώρα οι ειδικοί νόμιζαν ότι ελέγχει μόνον το αίσθημα της πείνας. Η νεότερη έρευνα αποδεικνύει ότι η γκρελίνη επιδρά και στη χοληστερίνη και κατά συνέπεια ανοίγει πιθανόν δρόμος για νέα σκευάσματα καταπολέμησης του προβλήματος



Εμβόλιο για τη χοληστερίνη

Παράλληλα άλλη έρευνα δείχνει ότι ένα νέο πειραματικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τις συνέπειες που έχει η χοληστερίνη στο κυκλοφορικό και στο καρδιαγγειακό. Το εμβόλιο παρασκευάσθηκε από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στα πειράματα φαινεται πως παρέχει σημαντική προστασία από καρδιαγγειακά. Το εμβόλιο δεν στοχεύει ευθέως στη χοληστερίνη, αλλά «υπερασπίζεται» σαν ασπίδα τα αγγεία από αυτήν.

Διαβάστε ακόμα:
Η βρομιά τονώνει το μυαλό;
http://www.vita.gr/html/ent/629/ent.11629.asp

Η ψυχοθεραπεία παρατείνει τη ζωή καρκινοπαθών
http://www.vita.gr/html/ent/630/ent.11630.asp

Σοκολάτα, περπάτημα ή καβγά;
http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.11631.asp