Είναι λίγες οι σταρ που τολμούν να φωτογραφηθούν με μπικίνι. Αν μάλιστα έχουν φτάσει τα 38 και έχουν αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς, η εικόνα του σώματός τους έχει υποστεί τις σχετικές φθορές του χρόνου. Στην καλύτερη περίπτωση, συντηρούν τις αναλογίες τους, ώστε να χωρούν με επιτυχία στα φορέματα υψηλής ραπτικής και, με μία έξτρα προσπάθεια, φωτογραφίζονται να περπατούν στην αμμουδιά με παρεό και ένα παιδάκι για καμουφλάζ. Όμως, η Κάμερον Ντίαζ είναι διαφορετική. Από το 1994 που τη γνωρίσαμε στη «Μάσκα», μέχρι σήμερα, παραμένει μια εντυπωσιακή ψηλόλιγνη ξανθιά, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καλογυμνασμένο κορμί και μια προσωπικότητα που την κρατά πάντα στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας. Η Κάμερον Ντίαζ ξεχωρίζει για όλα. Για την ακρίβεια, είναι δύσκολο να την κατατάξει κανείς σε μία από τις γνωστές συνομοταξίες των σταρ. Δεν είναι μαμά-κουνέλα, όπως η Αντζελίνα Τζολί, δεν είναι κορίτσι της νύχτας, όπως η Λίντσεϊ Λόχαν, ούτε και σαραντάρα που κυνηγάει νεαρούς, όπως η Ντέμι Μουρ. Είναι απλά ο εαυτός της. Και λίγο από τους ιδιαίτερους ρόλους που υποδύεται. Αθώα, ανυποψίαστη και σέξι, όπως η Μέρι στο «Κάτι τρέχει με τη Μέρι». Πονηρή, κατεργάρα και συναισθηματική, όπως η εμπαθής Μάγκι στο «Στα παπούτσια της». Eπιπόλαιη και παρορμητική, όπως η Τζόι στο «Τζάκποτ στον έρωτα». Αισιόδοξη αλλά απρόσεκτη ντετέκτιβ, όπως η Νάταλι στους «Άγγελους του Τσάρλι».
Με μια ανέμελη και άστατη προσωπική ζωή ανάμεσα σε πεπειραμένους πλέι μπόι του Χόλιγουντ, όπως ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ (πρώην της Μαντόνα), ο Τζάρεντ Λέτο (της Σκάρλετ Γιόχανσον) και τελευταία ο Άλεξ Ροντρίγκεζ (της Κέιτ Χάντσον).

Κάτι τρέχει με την Κάμερον
Έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να αποποιηθεί την εικόνα του καλού κοριτσιού. Στα 16 το έσκασε από το σπίτι της για να κάνει τον γύρο του κόσμου, έζησε στον δρόμο και κοιμήθηκε στις αμμουδιές. Πέντε χρόνια μετά γύρισε στην Καλιφόρνια, απένταρη αλλά αποφασισμένη να κάνει καριέρα στο μόντελινγκ. Όσο, λοιπόν, κι αν τώρα πια είναι μεγάλη σταρ, στην ψυχή παραμένει πάντα ένα αγοροκόριτσο χωρίς προσποιητούς τρόπους, με αχτένιστα μαλλιά και πρόχειρο λουκ. Με τον ίδιο ενστικτώδη αυθορμητισμό αντιμετωπίζει και το σώμα της. Προσέχει τη διατροφή της και φροντίζει να γυμνάζει τα μακριά πόδια της, όχι όμως από ναρκισσισμό. Να τι λέει η ίδια: «Το σώμα είναι το εργαλείο μου. Είναι το σπουδαιότερο και το μοναδικό περιουσιακό μου στοιχείο. Μέσα από αυτό δουλεύω, ζω, απολαμβάνω. Έχει σημασία για μένα να λειτουργεί τέλεια».
Κάπως έτσι νιώθουμε κι εμείς, είναι η αλήθεια, αλλά όταν έρθει η ώρα του γυμναστηρίου, το ξεχνάμε. Φαίνεται πως το ίδιο ανυπότακτη είναι και η Κάμερον. Η απάντηση στο πρόβλημά της ήρθε από τον Τέντι Μπας, τον γυμναστή των σταρ που πετυχαίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ελάχιστη προσπάθεια. Η «μαγική» γυμναστική του αποτελείται από μια σειρά ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης για τους γλουτούς και τους κοιλιακούς, που τις συστήνει τρεις φορές την εβδομάδα, σε μη διαδοχικές ημέρες. Για να επιταχύνει τα αποτελέσματα, εναλλάσσει αυτές τις ημέρες με αερόβια άσκηση διάρκειας μισής ώρας στον διάδρομο ή στο ελλειπτικό μηχάνημα. Η προσπάθεια, βέβαια, συνοδεύεται από την κατάλληλη διατροφή. Ο Τέντι Μπας αποκαλύπτει: «Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο κόσμος, η Κάμερον τρώει υγιεινά, έχοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στις σαλάτες και τα φρούτα. Το αγαπημένο της πιάτο είναι σαλάτα αβοκάντο με ρύζι και κουβανέζικο στέικ. Τη συμβουλεύω να καταναλώνει 5 γεύματα την ημέρα, να καταναλώνει τους υδατάνθρακες το πρωί, να προτιμά λαχανικά και πρωτεΐνη για το δείπνο, να πίνει 3 λίτρα νερό και να μην ταλαιπωρεί το σώμα της με στερήσεις».

Η Βασίλισσα του Πράσινου
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα κορίτσι γεννημένο το 1972 σε μια γειτονιά του Σαν Ντιέγκο και μεγαλωμένο με το όνειρο να γίνει μοντέλο θα είχε οικολογικές ανησυχίες. Όμως, η προσωπική της ιστορία σφραγίστηκε από τον τόπο της: «Κοντά στο σπίτι μου υπήρχε ένα διυλιστήριο. Τα καμίνια έκαιγαν μέρα-νύχτα και αυτό μας διασκέδαζε, γιατί έμοιαζε διαφορετικό. Από το παράθυρο του δωματίου μου έβλεπα τις φλόγες να τρεμοπαίζουν μέσα στο σκοτάδι». Εκείνο που δεν γνώριζε τότε ήταν ότι τα φορτηγά μετέφεραν τοξικά απόβλητα από το διυλιστήριο και τα άδειαζαν δίπλα στην πολυκατοικία της: «Σε όλη μου την παιδική ηλικία υπέφερα από άσθμα και από εκείνη τη μόνιμη αίσθηση καύσου και φαγούρας στα μάτια και το λαιμό».
Σήμερα η Κάμερον θεωρείται η «Βασίλισσα του Πράσινου» στην Αμερική. Επιλέγοντας να μην αναλώσει το όνομά της σε εφήμερα αγαθά, όπως αρώματα ή μπλούζες, αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αφορμή στάθηκε το ετήσιο συνέδριο Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Ντιζάιν, ένα είδος φεστιβάλ νέων ιδεών, στο οποίο συμμετέχουν ακτιβιστές της οικολογίας, όπως ο Μπόνο και ο Αλ Γκορ. Και τότε της ήρθε η ιδέα:
«Ο πλανήτης χρειάζεται έναν υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων. Με τον ίδιο τρόπο που οι image makers φροντίζουν τους πελάτες τους, με τον ίδιο τρόπο θέλω να νοιαστώ για τον πλανήτη».
Η αγωνία της για το μέλλον του πλανήτη την οδηγεί σε επιλογές που μπορεί να μην έχουν οικονομικό όφελος, αλλά βάζουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την αφύπνιση των συνειδήσεων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Το 2009 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ-ταινία δρόμου με συνεντεύξεις ανώνυμων κατοίκων της αμερικανικής υπαίθρου, που εξηγούσαν με απλά λόγια την κατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής τους. «Στόχος του ταξιδιού μου ήταν να γνωστοποιήσω στο ευρύ κοινό την “κακή υγεία” του πλανήτη: Οι ωκεανοί που πεθαίνουν, η σκανδαλώδης βιομηχανία του έτοιμου φαγητού, οι τοξίνες που τρυπούν τα ρουθούνια σε κάθε ανάσα που παίρνουμε. Θα προτιμούσα να έπλεα σε πελάγη άγνοιας. Να μην ήξερα τίποτα», λέει η ίδια.