Αυστριακοί ερευνητές συσχετίζουν τη χρήση κινητού με το βουητό στ’ αυτιά και διαπιστώνουν ότι στατιστικά, όσοι μιλούν πάνω από 10-15 λεπτά στο κινητό την ημέρα, έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βουητό σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν το κινητό λακωνικά και προτιμούν τη σταθερή τηλεφωνία για την επικοινωνία τους.

Άλλοι ειδικοί όμως επιμένουν ότι η έρευνα περιορίστηκε σε 100 άτομα και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τόσο μικρό δείγμα. Για το βουητό –λένε οι υπέρμαχοι των κλασικών ερμηνειών του προβλήματος του βουητού- ξέρουμε με σιγουριά ότι φταίνε οι εκκωφαντικοί θόρυβοι, ο τραυματισμός στο κεφάλι και ορισμένα σκευάσματα. «Δεν έχουμε ξαναδιαπιστώσει ποτέ άλλοτε να φταίει το κινητό» είπε εκπρόσωπος βρετανικού συνδέσμου που ασχολείται ειδικά με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Οι Αυστριακοί πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους επιμένουν κι αυτοί: πάντα –λένε- κάτι αποδεικνύεται για πρώτη φορά ενώ προηγουμένως ήταν αναπόδεικτο. Αλλοίμονο αν αρνιόμαστε κάθε νέο στοιχείο. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Peter Hutter είπε ότι καλό είναι το θέμα να διερευνηθεί περισσότερο και ότι η ακτινοβολία των κινητών επηρεάζει τον κοχλία, ένα όργανο μέσα στο αυτί μας, που «μεταφράζει» τους ήχους που ακούμε σε ηλεκτρικά σήματα που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Επίσης είναι πιθανόν, είπε ο ίδιος, το αυτί να επηρεάζεται και από το γεγονός ότι συχνά μιλάμε και ταυτόχρονα περπατάμε, γέρνοντας το κεφάλι προς την πλευρά του κινητού. Αυτό επιδρά στην κυκλοφορία του αίματος στην αντίστοιχη πλευρά του κεφαλιού μας και των οργάνων που βρίσκονται εκεί


Διαβάστε ακόμη:
Τα κινητά και η ακτινοβολία τους
http://www.vita.gr/html/ent/671/ent.11671.asp


«Ήξεις, αφήξεις» για τα κινητά
http://www.vita.gr/html/ent/474/ent.11474.asp

«Αθώα» τα κινητά;
http://www.vita.gr/html/ent/552/ent.10552.asp

Τα κινητά μας «αλλάζουν» τα μυαλά
http://www.vita.gr/html/ent/384/ent.10384.asp