Πολλοί –ειδικά οι ώριμοι ηλικιακά- φαίνεται πως άρχισαν τα τελευταία χρόνια να υποτιμούν τον κίνδυνο του HIV. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι στις ηλικίες άνω των 50 ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 7 χρόνια. Το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας στο σύνολο των ατόμων που έχουν μολυνθεί παραμένει χαμηλό πάντως. Συγκεκριμένα, μόνον το 8% των ατόμων που είναι φορείς του ιού είναι άνω των 50.

Εντούτοις, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό παραμένει χαμηλό μέσα στο γενικότερο πλαίσιο, ο υπερδιπλασιασμός των απόλυτων αριθμών μέσα σε μία επταετία δείχνει ότι οι άνω των 50 δεν αισθάνονται να κινδυνεύουν όσο οι νέοι. Οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν νέες ενημερωτικές εκστρατείες που να τονίζουν ότι η ηλικία δεν προσφέρει καμία ασυλία στην συγκεκριμένη νόσο.

Στην αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι η ύπαρξη φαρμάκων που καθιστούν δυνατή τη στύση ακόμα και σε άνδρες που διαφορετικά δεν θα ήταν ερωτικά ενεργοί, όσο και το φυσικό γεγονός της ερωτικής κάμψης αυτής καθαυτής. Καθώς δηλαδή οι άνδρες δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη στύση τους λόγω ηλικίας, αποφεύγουν τη χρήση προφυλακτικού ώστε να μη δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την προσπάθειά τους.


Διαβάστε ακόμη:
Τα φάρμακα μειώνουν τη μεταδοτικότητα του HIV
http://www.vita.gr/html/ent/557/ent.11557.asp


Ελέγχουν τον ιό του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/792/ent.10792.asp

«Φρένο» σε φάρμακo κατά του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/495/ent.10495.asp

Σημαντική πρόοδος κατά του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.10410.asp