Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ταλαιπωρεί το 1% του πληθυσμού

Ερευνητές διαπίστωσαν ποιες ακριβώς ουσίες της γλουτένης πυροδοτούν τη σπάνια αλλά αρκετά σοβαρή ασθένεια κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης –κάτι που αφορά όπως υπολογίζεται το 1% του πληθυσμού. Τώρα που οι ερευνητές εντόπισαν αυτές τις τρεις συγκεκριμένες ουσίες που αποτελούν το «κλειδί» της πυροδότησης της πάθησης, οι πάσχοντες ευελπιστούν ότι μπορεί να παρασκευαστεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο και μελλοντικά ένα εμβόλιο.

Η κοιλιοκάκη είναι πάθηση του λεπτού εντέρου και την παρουσιάζουν όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη –ουσία όμως που βρίσκεται σχεδόν παντού και συγκεκριμένα στα ψωμιά, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα γλυκά κ.λπ. Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν ιδιαίτερα δύσκολο διαιτολόγιο επειδή ακριβώς πρέπει να αποφεύγουν πολλά τρόφιμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Translational Medicine

Για να βρουν τα τρία ένοχα συστατικά οι ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες πεπτίδια της γλουτένης που βρίσκεται στο ρύζι στο σιτάρι ή στη βρώμη. Μία θεραπεία που ήδη δοκιμάζεται και που το φθινόπωρο θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματα στηρίζεται στην σταδιακή ανοσοθεραπεία -δηλαδή χορηγούν στους πάσχοντες απειροελάχιστες ποσότητες των τριών πεπτιδίων ώστε ο οργανισμός τους να εξοικειωθεί με αυτά βαθμιαία και να αρχίσει να τα ανέχεται χωρίς να φθείρεται το λεπτό έντερο.

Τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν τη διάρροια, τη ναυτία, τους εμετούς, τον τυμπανισμό, αίσθημα κόπωσης, ανεξήγητη απώλεια κιλών, έλξη στο στόμα, εξανθήματα κ.λπ. Πολλοί συγχέουν τα συμπτώματα με μιας πάθησης που μοιάζει στην κοιλιοκάκη αλλά είναι πολύ διαφορετική –τη συγχέουν συγκεκριμένα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.