Νεότερη έρευνα δείχνει ότι πολλές φορές τρώμε παραπάνω από όσο θέλουμε όχι τόσο από λαιμαργία, όσο επειδή ενδόμυχα υποτιμάμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Οι ερευνητές έδειξαν σε όσους συμμετείχαν στο πείραμα πολλές φωτογραφίες γευμάτων, στις οποίες όμως περιλαμβάνονταν και δύο φωτογραφίες του ίδιου ακριβώς γεύματος. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στη μία το κουτί με τα συνοδευτικά κράκερς ήταν πίσω από το πιάτο και δεν φαινόταν ολόκληρο, ενώ στην άλλη, η συσκευασία τους ήταν τοποθετημένη σε πρώτο πλάνο και φαινόταν καθαρά η φράση «χωρίς τρανς λιπαρά». Οι συμμετέχοντες υπολόγισαν ότι το γεύμα της πρώτης φωτογραφίας είχε 400 θερμίδες παραπάνω από το γεύμα της δεύτερης επειδή υποσυνείδητα θεώρησαν ότι αυτό που δεν είχε τρανς ήταν πιο υγιεινό! «Πολύς κόσμος ενστικτωδώς τρώει περισσότερα από τα υγιεινά ή φερόμενα ως υγιεινά τρόφιμα» είπαν οι ερευνητές, «επειδή τείνει αυθόρμητα να τα θεωρεί και θερμιδικά ελαφρύτερα, κάτι που δεν είναι διόλου απαραίτητο. Ακόμα όμως κι όταν είναι όντως ελαφρύτερα, ο καταναλωτής αφού τείνει να φάει ή να πιεί περισσότερο, καταλήγει να παίρνει πολλές θερμίδες έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δεν τις πήρε»

(από τις Ειδήσεις του έντυπου περιοδικού Vita)