Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American medical journal Neurology δείχνει ότι ενώ γενικά το μυαλό τονώνεται με σταυρόλεξα, Sudoku, παζλ και σπαζοκεφαλιές, πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις οι περίπλοκες σπαζοκεφαλιές να φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και να επιταχύνουν την επιδείνωση της άνοιας του ηλικιωμένου. Το εύρημα δεν ισχύει για τους νεότερους ή για όσους ηλικιωμένους δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους με άνοια (στους οποίους και επικεντρώνεται η έρευνα) το να ακούν ειδησεογραφικούς ραδιοσταθμούς (δηλαδή να δέχονται πληροφορίες χωρίς εικόνα) ή να διαβάζουν μεγάλα βιβλία ή μικρά θρίλερ με περίπλοκη δομή ή να λύνουν για εκείνους δύσκολες σπαζοκεφαλιές, τους προκαλεί μια σύγχυση που τους ταράζει, «κομπλάρει» τον εγκέφαλό τους και επιδεινώνει την κατάσταση. Αν έχετε ηλικιωμένο συγγενή με τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει με τρόπο να τον κατευθύνετε διακριτικά σε δραστηριότητες που να μην κουράζουν τον εγκέφαλό του και κυρίως να μην τον κάνουν να «τα χάνει» όταν αδυνατεί είτε να λύσει μια σπαζοκεφαλιά είτε να επεξεργαστεί (π.χ. στις ειδήσεις) μια περίπλοκη είδηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ζείτε μαζί, θα πρέπει να ξεκαθαρίζετε π.χ. την περίπλοκη είδηση που άκουσε στο δελτίο, γιατί καθετί που ο ηλικιωμένος παλεύει να αντιληφθεί αλλά αδυνατεί, τον κάνει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και «μαρμαρώνει» τον εγκέφαλό του.

Ειδικά για την Αλτσχάιμερ διαπιστώθηκε επίσης ότι η επιδεινωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε εκείνους που προσπαθούσαν να μείνουν διανοητικά ενεργοί –δηλαδή τους κατέβαλε η προσπάθεια να διατηρήσουν τις πνευματικές τους δυνάμεις.

Όπως όλες οι έρευνες όμως, ούτε αυτή έχει το αλάθητο και κανένα συμπέρασμά της δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο αν δεν τεκμηριωθεί και από άλλες μεγαλύτερες έρευνες –αυτή έγινε σε 1.157 άτομα, αριθμός που δεν θεωρείται ιδανικός για εξαγωγή συμπερασμάτων.