Αυτό είναι το σλόγκαν σε πολλές χώρες αυτή την εβδομάδα, η οποία είναι, μεταξύ άλλων, και «Εβδομάδα Φιλανθρωπίας». Γίνονται, λοιπόν, και σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης.

Σε ορισμένες χώρες, οι φορείς υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι στη διαθήκη τους θυμούνται μόνο τους συγγενείς τους ή, αν δεν έχουν οικείους, απλά δεν θυμούνται κανέναν και δεν αφήνουν πουθενά την περιουσία τους. Όμως, πάντα υπάρχουν φορείς που μπορούν να αξιοποιήσουν και το μικρότερο ποσό. Εντούτοις, η φιλανθρωπία δεν είναι αναγκαστικά οικονομική, ούτε και όλοι, όμως, έχουν εμπιστοσύνη στις φιλανθρωπικές εταιρείες.

Ένα από τα συνθήματα των εκστρατειών που διαβάσαμε είναι το «Μη θυμάστε μόνο τους δικούς σας, σας χρειάζονται πολλοί». Το αναφέρουμε κι εμείς, επειδή μέσα στην κρίση και τα προβλήματά μας, οι περισσότεροι νιώθουμε ανεπαρκείς ακόμα και για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες ή των αγαπημένων μας, πόσο μάλλον των ξένων προς εμάς. Υπάρχουν, όμως, πάντα άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα και πιο επιτακτικές ανάγκες από τις δικές μας. Οπότε, σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και πιο ανελέητος, ίσως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να πηγαίναμε πότε-πότε κόντρα στο ρεύμα και να αναλογιζόμαστε μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον προσωπικά – ίσως απλώς με το χρόνο μας ή και σε είδος. Πολλοί, εξάλλου, έχουν εύλογες αμφιβολίες για το πού πάνε τα λεφτά όταν κάνουν δωρεές σε οργανωμένες καμπάνιες. Αν είστε μεταξύ αυτών, μπορείτε πάντα να βρείτε στη γειτονιά σας κάποιον που χρειάζεται βοήθεια χωρίς μεσάζοντα, να προσφέρετε είδη αντί για χρήμα ή να αξιολογήσετε προσωπικά το φορέα που κάνει έρανο και να συνδράμετε εκείνον που βλέπετε να παράγει όντως έργο.