Σώμα που δεν υπακούει στις δίαιτες. Γλουτοί που δεν μας επιτρέπουν να φορέσουμε το αγαπημένο μας τζιν. Μπράτσα που κάνουν τις εφαρμοστές μπλούζες να δείχνουν άκομψες. Μερικές φορές η σιλουέτα μας ξεφεύγει από αυτό που θα επιθυμούσαμε για τον εαυτό μας. Το λίπος που συγκεντρώνεται στα ψωμάκια, την κοιλιά, τα μπράτσα, ακόμη και το προγούλι, αρκεί για να χαλάσει τα σχέδιά μας για ένα φόρεμα ή και να αλλάξει οριστικά τον τρόπο που ντυνόμαστε. Όσο κι αν υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε δίαιτες ή γυμναστική, το επίμαχο κομμάτι πάχους αντιστέκεται. Οι νέες μελέτες, όμως, δεν στρέφονται πλέον μόνο στη συσσώρευση του λίπους. Τα καινούργια επιστημονικά στοιχεία ενοχοποιούν τώρα και το δέρμα. Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα; Και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Πώς επηρεάζει το δέρμα τις αναλογίες μας
Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα μας φέρει ο κατεστραμμένος ιστός που καλύπτει τα λιποκύτταρα. Όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα πάνω από τα λόβια του λίπους, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν αυτά ορατά στην επιφάνεια. Αν, αντίθετα, το δέρμα είναι σφιχτό και ελαστικό, τότε τα λιποκύτταρα συγκρατούνται στη θέση τους και δίνουν την εντύπωση ενός «μαζεμένου» σώματος. «Η κατάσταση του δέρματος ευθύνεται κατά 50% για τις τελικές διαστάσεις του σώματος», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και προσθέτει: «Βελτιώνοντας την ποιότητα των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μπορούμε να διορθώσουμε την εικόνα της κυτταρίτιδας τουλάχιστον κατά 50%». Κάτω από την εικόνα της χαλαρωμένης επιδερμίδας κρύβεται ένα δέρμα που έχει «αδυνατίσει» και δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται στις κατώτερες στιβάδες χάνει το σφρίγος του. Αιτία της βαθύτερης χαλάρωσης είναι η αραίωση που παρατηρείται ανάμεσα στις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι οποίες κανονικά πρέπει να σχηματίζουν ένα σφιχτό πλέγμα. Τα κύτταρα, όμως, που είναι επιφορτισμένα με τη δημιουργία αυτών των ινών, οι ινοβλάστες, υπολειτουργούν. Ως συνέπεια έρχεται η απώλεια της συμπαγούς αίσθησης του δέρματος.

Τι φταίει;
Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Στο πέρασμα του χρόνου ξεχειλώνουν και μπερδεύονται. Φανταστείτε τις σαν τα δόντια μιας χτένας. Αντί να είναι σωστά παρατεταγμένες, ανακατεύονται η μία με την άλλη. Πέρα από την ηλικία, οι κυριότερες αιτίες είναι οι αυξομειώσεις του βάρους, η έκθεση στον ήλιο, οι διάφορες καταχρήσεις (τσιγάρο, ποτό, κακή διατροφή), αλλά και ο κληρονομικός παράγοντας. «Η καταπόνηση του δέρματος σε ορισμένες περιοχές είναι τόση, ώστε σε πολλά σημεία του σώματος η χαλάρωση είναι χειρότερη από αυτήν του προσώπου», μας λέει η ειδικός. «Για παράδειγμα, τα μπράτσα και ο λαιμός μπορεί να χάσουν το περίγραμμά τους πιο γρήγορα από ό,τι το μέτωπο ή οι παρειές. Ακόμη περισσότερο η κοιλιά, ένας κατεξοχήν χώρος αποθήκευσης λίπους».

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ
Οι κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση των μηχανημάτων της νέας τεχνολογίας διαρκώς πληθαίνουν. Το ίδιο και οι διάσημες πελάτισσες που μπαινοβγαίνουν στα medical spa της Σάντα Μόνικα και του Λος Άντζελες. Προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα για μια καινούργια ταινία, πριν από μία σημαντική εμφάνιση στο κόκκινο χαλί, οι σταρ κάνουν μία αναίμακτη σύσφιγξη. Χωρίς αναισθησία, οι νέες τεχνικές κερδίζουν συνεχώς οπαδούς. Οι καινούργιες μέθοδοι είναι διαθέσιμες και εδώ. Μάθετε ποιες είναι και τι μπορούν να κάνουν για εσάς.

Οι τεχνικές

Σύσφιγξη με ραδιοσυχνότητες
Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή τεχνικών που αναλαμβάνουν να αναζωογονήσουν τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Τα μηχανήματα που εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες, όπως το Thermage και το Accent, μπορούν να το πετύχουν. Μεταφέροντας την ενέργεια στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος, αυξάνουν τη θερμοκρασία και έτσι δημιουργούν ένα είδος εγκαύματος. Οι ινοβλάστες υπακούουν στο θερμικό σοκ και θέτουν σε εγρήγορση τις αναπλαστικές τους λειτουργίες, ώστε να διορθώσουν αυτό που αντιλαμβάνονται σαν έγκαυμα. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και της ελαστίνης. «Σε αυτή τη θερμότητα, οι ίνες αντιδρούν άμεσα», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης. «Παύουν να είναι χαλαρές και συσφίγγονται. Συγχρόνως, αντιδρούν και οι ινοβλάστες. Πιστεύοντας ότι το κολλαγόνο έχει υποστεί βλάβη, όπως συμβαίνει στο έγκαυμα, δίνουν εντολή για την παραγωγή καινούργιων αποθεμάτων».
INFO: Η εφαρμογή με το Thermage ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη, ενώ αυτή με το μηχάνημα Accent απαιτεί 4-6 επαναλήψεις σε απόσταση ενός μήνα. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται 1 μήνα μετά την εφαρμογή και ολοκληρώνονται στους 6. Η σύσφιγξη
διαρκεί για 2 περίπου χρόνια. Ακόμη όμως και μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, το δέρμα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αν δεν είχε δεχθεί ποτέ τη θεραπεία. Αν, όμως, κανείς επιζητά μία καινούργια ανανέωση, μπορεί να επαναλάβει την εφαρμογή 2,5-3 χρόνια μετά την πρώτη φορά. Οι τιμές ξεκινούν από 3.000€ για το Thermage και από 350€ τη φορά για το Accent.

Βιοδιέγερση των ινοβλαστών
Η χαλάρωση του δέρματος αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή της βιοδιέγερσης, της τεχνικής που αναλαμβάνει να αναζωογονήσει τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Ένας από τους «πατέρες» της βιοδιέγερσης, ο δρ. Γκουστάβο Λάιμπσχοφ, ιδρυτής και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Μεσοθεραπείας στο Τέξας, εξηγεί ότι με αυτή τη μέθοδο επεμβαίνουμε κατευθείαν στους ινοβλάστες. Και προσθέτει: «Έτσι δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να τονώσουμε τη λειτουργία τους. Γι’ αυτόν το σκοπό, κάνουμε μικροενέσεις που φτάνουν μέχρι το χόριο, μεταφέροντας συσφιγκτικούς παράγοντες. Χάρη στη βιοδιέγερση, μπορούμε όχι μόνο να διορθώσουμε τις φθορές που έχει υποστεί το δέρμα, αλλά και να προλάβουμε εκείνες που θα εμφανιστούν στο μέλλον». Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν το σκοπό είναι η Centella asiatica, το DMAE, η ιντεμπενόνη και το εκχύλισμα αγκινάρας. Η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου εξηγεί πως «Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της χαλάρωσης, χρησιμοποιούμε συνδυασμό των ενέσεων βιοδιέγερσης με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων. Μετά από κάθε συνεδρία με ραδιοσυχνότητες ακολουθεί μία εφαρμογή με ενέσεις βιοδιέγερσης».
INFO: Η θεραπεία ξεκινά με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων και συνεχίζεται 1 εβδομάδα μετά με τις ενέσεις. Κάθε εβδομάδα επισκεπτόμαστε το γιατρό, τη μία για τις ενέσεις και την άλλη για το μηχάνημα, επί 2 μήνες. Οι τιμές για τις συνεδρίες της βιοδιέγερσης ξεκινούν από 150€. Για τις συνεδρίες με τις ραδιοσυχνότητες αρχίζουν από 350€.

Ηλεκτρική διέγερση των μυών
Για μια χαλαρή κοιλιά που κρεμάει έξω από το τζιν δεν φταίει μόνο το δέρμα. Κάτω από αυτό, έχει χαλαρώσει ο ίδιος ο μυς. Σε αυτή την περίπτωση, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η γυμναστική με ασκήσεις για τους κοιλιακούς. Τι γίνεται, όμως, αν δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε όρεξη για τέτοιες δραστηριότητες; Η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου προτείνει εναλλακτικά τη θεραπεία με ηλεκτρική διέγερση: «Θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει ως παθητική γυμναστική. Η πάσχουσα ξαπλώνει και εμείς εφαρμόζουμε τα ηλεκτρόδια στους κοιλιακούς μυς, τόσο στον κάτω όσο και στον άνω. Διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλούμε συσπάσεις σαν αυτές της γυμναστικής. Εξαιτίας της εκγύμνασης, οι μυϊκές ίνες χοντραίνουν και ο μυς συσφίγγεται».
INFO: Η θεραπεία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα επί 2 μήνες. Κάθε εφαρμογή στοιχίζει περίπου 50€.

Συνδυασμός μεσοθεραπείας με μυϊκή τόνωση
Μία μεσοθεραπεία που θα καταφέρει να διοχετεύσει δραστικές ουσίες στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος χωρίς να χρειαστούν ενέσεις είναι το όνειρο της αισθητικής ιατρικής. Το μηχάνημα Eporex πετυχαίνει όχι μόνο τη διαδερμική απορρόφηση των ουσιών, αλλά συγχρόνως και την τόνωση των μυϊκών ινών. Η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου μάς εξηγεί πως «Η τεχνολογία της “μεσοθεραπείας χωρίς ενέσεις” μας επιτρέπει να διαπηδήσουμε το φραγμό τους δέρματος και να μεταφέρουμε σημαντικές ποσότητες των ενεργών στοιχείων σε βάθος που φτάνει τα 10 χιλιοστά». Συγχρόνως, το ίδιο μηχάνημα που φροντίζει για τη διαδερμική απορρόφηση, προκαλεί συσπάσεις και γυμνάζει τους μυς».
INFO: Η θεραπεία επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα, 12 φορές. Η τιμή για κάθε συνεδρία είναι 150€.

Η συσφιγκτική δράση του ψύχους
Με τον ίδιο τρόπο που η επιδερμίδα του προσώπου σφίγγει όταν κάνει κρύο, αντιμετωπίζεται και η χαλάρωση στο σώμα. Ίσως μοιάζει απλοϊκό, αλλά κάπως έτσι σκέφτηκαν οι επιστήμονες και δημιούργησαν μία θεραπεία σύσφιγξης η οποία δρα σε χαμηλές θερμοκρασίες. «Με την εφαρμογή του ψύχους, κάνουμε τους ιστούς να συσπώνται», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Σπύρος Ιωαννίδης. «Το χαλαρωμένο δέρμα σφίγγει κι έτσι βελτιώνεται η εικόνα του». Η μάσκα περιέχει συστατικά που δίνουν την αίσθηση του παγωμένου στις προβληματικές περιοχές. Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, οι ίνες του κολλαγόνου υφίστανται σοκ και τεντώνονται, με τον ίδιο τρόπο που το δέρμα σφίγγει μια κρύα μέρα του χειμώνα. Η κρυοθεραπεία γίνεται με την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, τα οποία είναι εμποτισμένα με δραστικά στοιχεία, όπως το εκχύλισμα φυκιών, η μενθόλη και η Centella asiatica, γνωστή για τη συσφιγκτική της δράση.
INFO: Κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου 80€. Επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα επί 3μήνες.