Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κρίση μέσης ηλικίας εμφανισιακά έχει μετατεθεί για αργότερα συγκριτικά με παλαιότερα, αλλά ψυχικά έχει αρχίσει να «χτυπάει» πολύ νεότερες ηλικίες. Ενώ, δηλαδή, κλασικά η μέση ηλικία αρχίζει στα 45-50, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στα 35 τους χρόνια δηλώνουν ότι μπαίνουν στην πιο δυστυχισμένη δεκαετία της ζωής τους! Βασική αιτία θεωρείται το εργασιακό στρες και η μοναξιά που αισθάνεται ο μέσος 35άρης και 35άρα. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά άτομα 40-45 ετών χρησιμοποιούν το Facebook για να κρατάνε κάπως στενότερη επαφή με τα παιδιά τους – επειδή δεν τα βλέπουν πολλές ώρες την ημέρα, προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό με διαδικτυακή επικοινωνία.

Το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται κατάθλιψη και παρόμοιο ποσοστό, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους 4, απάντησε ότι έχει στενότερους συναισθηματικούς δεσμούς με τους φίλους και τις φίλες του παρά με τους συγγενείς του. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι πνίγονται τόσο από τις απαιτήσεις τις ζωής όσο και από τις προσδοκίες του περιβάλλοντος – όλοι περιμένουν από αυτούς παραπάνω από όσα μπορούν να προσφέρουν. Ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας Cary Cooper από το Πανεπιστήμιο του Lancaster περιμένει ότι όλα αυτά -δυστυχώς- θα χειροτερέψουν, λόγω του κλίματος που επικρατεί στην οικονομία.

«Με τις απολύσεις που γίνονται, καθώς περιμένουμε όλο και περισσότερα από όλο και λιγότερους εργαζομένους σε κάθε τομέα, το εργασιακό στρες δεν μπορεί παρά να επιτείνει το αίσθημα ανεπάρκειας του μέσου άνδρα ή γυναίκας», δήλωσε. «Απαιτούν από αυτούς να φέρουν σε πέρας με τις μετρημένες τους δυνάμεις πολύ περισσότερες υποχρεώσεις. Αυτό δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Απεναντίας, θα επιτείνει και τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια», προσέθεσε.