Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι μια υποθερμιδική δίαιτα διάρκειας μόλις 2 ημερών την εβδομάδα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το γυναικείο οργανισμό, με σημαντικότερο ίσως τη μείωση των πιθανοτήτων για εκδήλωση κακοήθειας στο μαστό.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν συγκεκριμένα την υγεία 50 υπέρβαρων γυναικών ηλικίας 35 έως 45 ετών που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο στο μαστό –είχαν οικογενειακό ιστορικό με πολλά κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου σε συγγενείς τους. Από τις γυναίκες αυτές ζήτησαν για ένα διήμερο την εβδομάδα να μειώνουν τις θερμίδες που προσλάμβαναν από 2.000 που ήταν για εκείνες το κανονικό, στις 650 την ημέρα. Επίσης ζητήθηκε από τις γυναίκες στη διάρκεια του διήμερου αυτού οι θερμίδες που προσλαμβάνουν να προέρχονται καθημερινά από τέσσερεις μερίδες λαχανικών, ένα φρούτο, γάλα με λίγα λιπαρά και είτε πράσινο τσάι είτε ένα αναψυκτικό διαίτης. Τις υπόλοιπες ημέρες ήταν ελεύθερες να τρώνε σχεδόν ό,τι ήθελαν, αρκεί αυτό να ήταν σχετικά υγιεινό και πιο συγκεκριμένα, να είχε χαμηλά λιπαρά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Michelle Harvie, ένας διαιτολόγος που ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού, πιστεύει ότι αυτό το διήμερο της δίαιτας είναι ευεργετικό για το μαστό όπως όλες οι δίαιτες, όμως το προτείνει ως καταλληλότερο επειδή είναι πιο εφαρμόσιμο –«κάνεις πιο εύκολα υγιεινή ολιγοθερμιδική διατροφή αν ξέρεις ότι θα πεινάς μόνον για δύο ημέρες» είπε χαρακτηριστικά. Πιστεύει ότι αυτή η διήμερη ολιγοθερμιδική διατροφή μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο επειδή μειώνει τα σάκχαρα που κυκλοφορούν στον οργανισμό και έτσι τα κύτταρα (π.χ. στο μαστό) δεν αναπαράγονται με υψηλή συχνότητα. «Καθώς αναπαράγονται λόγω της δίαιτας με πιο χαμηλούς ρυθμούς, μειώνεται και η πιθανότητα να εξαλλαχθούν σε καρκινικά», είπε. Εντούτοις άλλοι ειδικοί (όπως από το Αντικαρκινικό Ίδρυμα Βρετανίας) διαφωνούν και δηλώνουν ότι η έρευνα είναι γενικά ενδιαφέρουσα αλλά δεν αποδεικνύει κάποια ειδική μείωση του κινδύνου για κακοήθεια στο μαστό.