Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των καισαρικών δεν οφείλεται -όπως πολλοί εικάζουν- στο φόβο της γυναίκας για τους πόνους του φυσιολογικού τοκετού. Η έρευνα εξέτασε 620.000 τοκετούς στη Βρετανία και διαπίστωσε ότι ναι μεν από κλινική σε κλινική τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά (δηλαδή τα ποσοστά της καισαρικής έναντι του φυσιολογικού τοκετού), αλλά σε γενικές γραμμές σχεδόν παντού διαπιστώθηκε ότι για την προτίμηση στην καισαρική συνέτρεχαν ιατρικοί λόγοι.

Τα ποσοστά των γεννήσεων με καισαρική τομή έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 1985 πάντως και αυτό προβληματίζει και πολλές γυναίκες, αλλά και πολλούς γυναικολόγους. Σε τι οφείλεται αυτή η αλματώδης αύξηση των καισαρικών τομών; Πολλοί την αποδίδουν στο φόβο της ίδιας της γυναίκας – εικάζουν ότι αν η έγκυος ακούσει από τα χείλη του γιατρού την πιθανότητα να κάνει καισαρική τομή, αποδέχεται αμέσως αυτή την προοπτική με ανακούφιση, επειδή θα απαλλαγεί από τις ωδίνες του τοκετού. Άλλοι την αποδίδουν στο γεγονός ότι οι γυναίκες γεννούν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, οπότε οι επιπλοκές της φυσικής γέννας είναι αυξημένες και οι γυναικολόγοι για την ασφάλεια της επιτόκου, αλλά και του εμβρύου, προτιμούν ως ασφαλέστερη την καισαρική τομή. Άλλοι περιλαμβάνουν στην εξίσωση και το οικονομικό κίνητρο, αφού η καισαρική είναι πολύ ακριβότερη επέμβαση και έτσι αφήνει μεγαλύτερο κέρδος, τόσο στις κλινικές όσο και στους γιατρούς.

Η καισαρική, βεβαίως, πονάει μετά τη γέννα και δεν υπολείπεται σε κινδύνους, αφού προϋποθέτει επισκληρίδιο ή ραχιαία νάρκωση και ανοιχτή επέμβαση στην κοιλιακή περιοχή. Εντούτοις, απομακρύνει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών για το βρέφος και την έγκυο. Το κυριότερο ρίσκο με την καισαρική είναι η αιμορραγία και η αύξηση των πιθανοτήτων για μόλυνση.

Η έρευνα στην οποία αναφερόμαστε σήμερα έγινε από το βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists). Αυτή διαπίστωσε ότι στο 90% των περιπτώσεων καισαρικής υπήρχαν σοβαροί ιατρικοί λόγοι. Μόνο στο 10% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε η πιθανότητα να επέλεξε ίσως την καισαρική η ίδια η επίτοκος από φόβο για τις ωδίνες του τοκετού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν επιθυμούν τη χειρουργική επέμβαση της καισαρικής και προτιμούν να δοκιμάσουν πρώτα να γεννήσουν φυσιολογικά. Οι λόγοι δεν είναι μόνο ιατρικοί (ότι φοβούνται την επέμβαση), αλλά και ψυχολογικοί, μια που η γέννα θεωρείται από τις γυναίκες μια συγκλονιστική εμπειρία και οι περισσότερες δεν θέλουν να τη χάσουν.

Στο εξωτερικό πάντως, ειδικά στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, η στροφή προς τις καισαρικές έχει άλλη μία ερμηνεία: Επειδή εκεί οι ασθενείς υποβάλλουν συχνά μηνύσεις για ιατρικές παραλείψεις, οι γυναικολόγοι θεωρούν ασφαλέστερη λύση την καισαρική. Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζουν έστω και μόλις μία πιθανότητα στις 100 να πάει κάτι στραβά με το φυσιολογικό τοκετό, θεωρούν ότι η γέννα είναι ασφαλέστερο να γίνει με καισαρική. Πείθουν στη συνέχεια επ’ αυτού και τις επίτοκες, ώστε να μη ρισκάρουν να αντιμετωπίσουν μετά δικαστικό αγώνα, αν κάτι όντως δεν εξελιχθεί κατ’ ευχήν στο φυσιολογικό τοκετό.