Μια συσκευή που διεγείρει ηλεκτρικά τα νεύρα στο μέτωπό σας όσο κοιμάστε, ίσως και να θεραπεύει την κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συσκευή σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, από την οποία ξεκινούν 2 ηλεκτρόδια, τα οποία οι ειδικοί στερέωσαν πειραματικά στο μέτωπο 15 ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη και τους ζήτησαν να κοιμoύνται με αυτά κάθε βράδυ για 2 μήνες. Στη διάρκεια της νύχτας, η συσκευή διοχέτευε ήπιας έντασης ηλεκτρικό ρεύμα στα νεύρα που βρίσκονται στο μέτωπο και, συγκεκριμένα, ακριβώς πάνω από τα μάτια, στο ύψος περίπου των φρυδιών. Επειδή αυτό το δίκτυο νεύρων διακλαδώνεται και βαθιά στον εγκέφαλο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διέγερσή του μπορεί να έχει ισχυρή θεραπευτική επίδραση σε διάφορα προβλήματα. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται για τη νευραλγία προσώπου, μια πάθηση στην οποία ο ασθενής αρχίζει ξαφνικά να νιώθει διαπεραστικούς πόνους στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Επίσης, χρησιμοποιείται πειραματικά σε ασθενείς με επιληψία.

Τώρα, πάντως, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες δοκίμασαν την ηλεκτρική διέγερση για την κατάθλιψη, μια που τα σκευάσματα για τη θεραπεία της δεν φέρνουν σε όλους ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ούτε στερούνται απολύτως παρενεργειών. Στην έρευνά τους διαπίστωσαν ότι όσοι κρατούσαν τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους για 8 ώρες κάθε βράδυ για μία περίοδο 2 μηνών, παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 70% στην κατάθλιψή τους.

Οι ψυχίατροι, πάντως, που ερωτήθηκαν σχετικά πιστεύουν ότι η έρευνα αυτή είναι πολλά υποσχόμενη και γενικά θετική, όμως, για να θεωρηθεί θεραπεία καταθλιπτικών, θα πρέπει προηγουμένως να δοκιμαστεί (και να βρεθεί αποτελεσματική) σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Θα πρέπει, επίσης, να διαπιστωθεί ότι δεν έχει παρενέργειες.