Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι όσοι ζουν σε δρόμους που φωτίζονται καλά όλη τη νύχτα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αϋπνίες, αλλά και να «βάλουν κιλά». Σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το φως του φωτισμένου δρόμου που μπαίνει από τις γρίλιες δεν βοηθά καθόλου στον ύπνο και ενθαρρύνει όσους λαγοκοιμούνται ή ξυπνάνε τη νύχτα να «τσιμπήσουν» κάτι και να ξανακοιμηθούν.

Συνιστούν, λοιπόν, για να έχετε καλό ύπνο και να μην τσιμπολογάτε τις νύχτες, να κλείνετε καλά τις κουρτίνες – εννοείται να μην είναι διαφανείς. Αν, επίσης, έχετε την τηλεόραση να παίζει βουβά όλη νύχτα για να σας νανουρίζει ή «για συντροφιά», μπορεί αντί να διευκολύνετε τον ύπνο σας, ουσιαστικά να τον διαταράσσετε. Αν, επίσης, έχετε πάντα αναμμένο ένα φωτάκι τη νύχτα, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε να το κλείσετε – εκτός βεβαίως και αν το αφήνετε αναμμένο για λόγους ασφαλείας, όπως στα δωμάτια των ηλικιωμένων ή των βρεφών. Μια λύση που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, αντί για το φωτάκι ασφαλείας, να έχετε κάτω από το μαξιλάρι σας ένα φακό, ώστε αν ξυπνήσετε εσείς ή ο ηλικιωμένος τη νύχτα, να κινηθείτε με τη βοήθεια του φακού και να μην παραπατήσετε μέσα στο σκοτάδι και πέσετε.

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν σε πειραματόζωα ότι όσα κοιμούνται με χαμηλό φωτισμό (φωτάκι στο δωμάτιο ή φωτισμός από εξωτερική πηγή, π.χ. στο διάδρομο) τρώνε διπλάσια ποσότητα φαγητού από εκείνα που κοιμούνται σε απόλυτα σκοτεινό χώρο.