Οι ηλικίες των κοριτσιών (και σπανιότερα των αγοριών) που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές όλο και κατεβαίνουν, επισημαίνει βρετανική έρευνα. (Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά ούτε και ενδείξεις πως το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό, όμως καλό είναι να ξέρουμε γενικά τις τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι περισσότερες αργά ή γρήγορα «χτυπούν» και τη δική μας πόρτα.). Αν και τα περιστατικά με παιδιά του δημοτικού σπανίζουν, πάντως στη Βρετανία διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι γιατροί τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισαν στα νοσοκομεία 20 περιστατικά με κορίτσια και αγόρια 9 ετών που είχαν πρόβλημα νευρικής ανορεξίας, ενώ τον περασμένο χρόνο τα περιστατικά αυτά στη συγκεκριμένη ηλικία δεν είχαν ξεπεράσει τα 12.

Επίσης, στις ηλικίες 15 έως 19 ετών, μέσα σε μόλις ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 15% τα περιστατικά βουλιμίας και ανορεξίας – αυτή η άνοδος, μάλιστα, αφορά σε διατροφικές διαταραχές τόσο έντονες, που έχρηζαν εισαγωγής σε νοσοκομείο και είναι άγνωστο πόσο αυξήθηκαν τα σχετικά ήπια περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν εξωνοσοκομειακά.

Όσον αφορά τα μικρά κορίτσια, οι Βρετανοί διαπιστώνουν ότι πολλά αποκτούν από πολύ μικρά νοσηρό πάθος με το «τέλειο κορμί» των σούπερ μόντελς και αρνούνται να φάνε από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να διατρέφονται με διασωλήνωση σε νοσοκομεία από την τρυφερή ηλικία των 9 ετών. Μερικά παιδιά λένε στους ειδικούς των νοσοκομείων με αθωότητα ότι έπαψαν να τρώνε «για να μη μεγαλώσουν άλλο» και όχι επειδή ήθελαν να είναι σαν μοντέλα, θίγοντας έτσι μια άλλη σοβαρή παράμετρο των διατροφικών διαταραχών, δηλαδή τα ψυχικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά στα πρόθυρα της εφηβείας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αφορούν κορίτσια, αλλά στις ηλικίες κάτω των 10 ετών, το 1/3 είναι αγόρια. Στην ηλικιακή ομάδα 10 έως 14 ετών, το ποσοστό των αγοριών μειώνεται σημαντικά και, συγκεκριμένα, στα 367 παιδιά που είχαν εισαχθεί πέρυσι σε νοσοκομεία για διατροφικές διαταραχές, μόνο τα 50 ήταν αγόρια. Το ποσοστό των αγοριών μειώνεται και άλλο στην ομάδα 15 έως 19 ετών, όπου στις 698 εισαγωγές σε νοσοκομείο, αγόρια ήταν μόνο τα 49.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια στην εφηβεία παρουσιάζουν σε ποσοστό 46% ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και νιώθουν ληθαργικά στο σχολείο. Το πρόβλημα αυτό οι ειδικοί εκεί δεν το αποδίδουν στην περίοδο των κοριτσιών και στη μηνιαία απώλεια αίματος, αλλά στο γεγονός ότι «τρώνε ελάχιστα».