Υλικά

  • 1200 γρ. καθαρισμένες πατάτες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 600 γρ. φιλέτο σολομού
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γάλα
  • 350 γρ. τυρί ρεγγάτο τριμμένο
  • αλάτι -πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Γενικά
Ορολογίες

Ογκρατέν: Η λέξη προέρχεται από τον γαλλικό όρο gratiner που σημαίνει τρόπο μαγειρέματος. Tα πιάτα που έχουν φτιαχτεί με αυτόν τον τρόπο ονομάζονται ογκρατέν. Πασπαλίζουμε κάποιο φαγητό με τυρί τριμμένο, φρυγανιά, κρέμα γάλακτος κ.λ.π και το περνάμε από το φούρνο για να πάρει η επιφάνεια του ένα όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες και μόλις κρυώσουν τις κόβουμε σε φέτες.

Βουτυρώνουμε ένα σκεύος πυρέξ και τοποθετούμε τις μισές πατάτες.

Πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι, το μισό τυρί ρεγγάτο, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το σκόρδο και στη συνέχεια «στρώνουμε» με το φιλέτο σολομού αφού προηγουμένως το έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες .

Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι.

Αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια το γάλα και κατόπιν την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Μερίδες
6 άτομα

Συμβουλές
Ένα φρουτώδες λευκό ξηρό κρασί μπορεί να συνοδέψει τέλεια το ογκρατέν γαρνιρισμένο με λίγη πράσινη σαλάτα και λίγα τοματίνια.