Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γουέην του Ντιτρόιτ θεωρούν ότι απέδειξαν πως η γυναικεία έλλειψη ερωτικής επιθυμίας είναι πάθηση και όχι επιλογή ή κατάσταση. Λένε, συγκεκριμένα, ότι ο εγκέφαλος των γυναικών με προβλήματα «ερωτικής δυσλειτουργίας» λειτουργεί διαφορετικά από τον εγκέφαλο εκείνων που έχουν «φυσιολογική σεξουαλική ζωή».
Αυτό το διαπίστωσαν ζητώντας από 50 γυναίκες να παρακολουθήσουν ερωτικά βίντεο. Όσο οι γυναίκες παρακολουθούσαν τα soft πορνό, εκείνοι παρακολουθούσαν τον εγκέφαλό τους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι αυτός παρουσίαζε αρκετές διαφορές ανάμεσα σε όσες είχαν «δυσλειτουργία» και όσες δήλωναν ότι είχαν «φυσιολογική ερωτική ζωή». Άλλες περιοχές, δηλαδή, δραστηριοποιούνταν στις μεν και άλλες στις δε.
Εντούτοις, οι ειδικοί ομολογούν ότι δεν ξέρουν κατά πόσον αυτές οι περιοχές συνδέονται με την ερωτική επιθυμία ή όχι. Ο αντίλογος στην έρευνα είναι ότι οι γυναίκες με «ερωτική δυσλειτουργία» μπορεί να είχαν εκείνη την εποχή κακή σχέση με το σύντροφό τους ή κατάθλιψη ή άλλα σοβαρά προβλήματα, ή, τέλος, να μη διεγείρονταν με εικόνες πορνό. Κατά συνέπεια, το ότι δεν ανταποκρίθηκαν στα ερωτικά βίντεο με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίθηκαν οι υπόλοιπες, δεν αποδεικνύει αναγκαστικά ότι έχουν κάποια «πάθηση» στον εγκέφαλό τους.
Η γυναικεία «ψυχρότητα»
Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γουέην του Ντιτρόιτ θεωρούν ότι απέδειξαν πως η γυναικεία έλλειψη ερωτικής επιθυμίας είναι πάθηση και όχι επιλογή ή κατάσταση.