Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που υποφέρουν από άγχος λόγω της οικονομικής κρίσης (συν την αγωνία ότι η δουλειά τους δεν είναι διόλου εξασφαλισμένη στο άμεσο ή απώτερο μέλλον) έγινε τώρα και έγνοια των υπηρεσιών Yγείας. Οι σχετικές έρευνες διαπιστώνουν ότι το στρες είναι εντονότερο σε μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους και στις μεγάλες πόλεις, παρά στις μικρές επιχειρήσεις και στην επαρχία.

Οι έρευνες έγιναν στις ΗΠΑ και στη Βρετανία (μοντέλα που δεν διαφέρουν πλέον από της Ελλάδας, αν δεν είναι και καλύτερα…). Έδειξαν ότι σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τα εργασιακά προβλήματα, το 62% των εργαζομένων απάντησε ότι το κυρίαρχο πρόβλημά του είναι το στρες, καθώς δεν γνωρίζει αν στην κρίση, που για διάφορους λόγους πλήττει διάφορες οικονομίες, θα επιβιώσει η θέση εργασίας του ή η επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

Οι έρευνες παραθέτουν ότι το στρες ανέκαθεν ήταν σοβαρό πρόβλημα στους χώρους εργασίας, αλλά όχι το κυρίαρχο. Η ανάδειξή του σε πρωταγωνιστή της εργασιακής σχέσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το επαγγελματικό στρες επηρεάζει όχι μόνο τις 6 έως 8 ή και 10 ώρες κατά τις οποίες κάποιος εργάζεται, αλλά «μεταφέρεται» και στο σπίτι. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτή η κάθετη ανάδειξη του στρες σε κυρίαρχο παράγοντα του 24ώρου μας θα συνεπάγεται σύντομα ή μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα υγείας, αφού συσχετίζεται με καρδιοπάθειες, ορμονικές διαταραχές, κακοήθειες και πολλές χρόνιες νόσους. Επισημαίνουν επίσης ότι το στρες μειώνει κάθετα την αντίστασή μας στις λοιμώξεις, ιογενείς και μικροβιακές.